14.02.2016.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

“PLAN RADA” ZA NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Rasprava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića na kojoj će se razmotriti “plan rada” za ponovljeno suđenje koje je u decembru prošle godine naložilo Žalbeno vijeće. Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije su nakon presude i ponovljenog izjašnjavanja o krivici pušteni na privremenu slobodu, a vijeće ih je oslobodilo obaveze prisustva raspravi zakazanoj za petak.

Nalogom predraspravnog sudije Bartona Hola /Burton Hall u petak, 19. februara će biti održana rasprava o pripremama za ponovljeno suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Optuženi su u decembru prošle godine, nakon presude Žalbenog vijeća i ponovljenog izjašnjavanja o krivici, pušteni na privremenu slobodu a vijeće ih je oslobodilo obaveze da budu na raspravi.

Bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije sudiće se pred takozvanim Mehanizmom za međunarodne krivične sudove koji “nasljeđuje” neke od funkcija Tribunala. Sudiće im se po istoj optužnici koja ih tereti za zločine jedinica pod njihovom kontrolom počinjene nad nesrpskim stanovništvom Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. U prethodnom suđenju pred Tribunalom Stanišić i Simatović su 30. maja 2013. godine prvostepenom presudom oslobođeni po svim tačkama optužnice, ali je Žalbeno vijeće u decembru prošle godine odlučilo da se proces – zbog propusta Pretresnog vijeća – vrati na početak. Na raspravi zakazanoj za petak bi se moglo čuti kada bi suđenje moglo početi.

Ovo je ujedno i jedini “događaj” u Tribunalu u sljedećoj radnoj sedmici. Suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću će se nastaviti u ponedjeljak 29. februara iskazima “posljednje runde” svjedoka njegove odbrane.