Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Sarajevske ruže* – Teror u 12 slika (2012) - 55 min

Film govori o tome kako su zbivanja tokom 44 mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine predstavljena i rekonstruisana na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pored građana Sarajeva koji su pred sudom opisali patnje i stradanja kroz koja su prošli, u filmu se pojavljuju i međunarodni svjedoci, uključujući i ratne izvještače čiji su reportaže iz opsjednutog Sarajeva prikazane u sudnici. U filmu posvećenom sarajevskim žrtvama na 20. godišnjicu opsade grada, korišćeni su isključivo snimci Audio-vizuelne službe Tribunala, kao i arhivski snimci iz vremena opsade, uvedeni u dokaze na "sarajevskim suđenjima".

*Sarajevska ruža je trag od eksplozije granate u betonu, kasnije ispunjen crvenom bojom. (Wikipedia)

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Sarajevske ruže – Teror u 12 slika"

Izvan razumne sumnje (2005) - 52 min

Srebrenički zločin još od 1995. godine prate poricanja. Ni presude Haškog tribunala, u kojima se ovaj zločin kvalifikuje kao genocid, ni priznanja krivice trojice optuženih za učešće u ubistvo više od sedam hiljada muškaraca i deportaciji oko 30 hiljada žena i djece, pa čak ni prihvatanje odgovornosti i priznanje zločina od strane vlade Republike Srpske – nisu zaustavili negiranja zločina ili njegovih razmjera.

Dokumentarni film u produkciji SENSE pod naslovom "Izvan razumne sumnje" ukazuje na činjenice koje su utvrđene u sudskom postupku izvođenja dokaza, kroz svjedočenja žrtava, priznanja neposrednih učesnika u zločinima i forenzičke ekspertize i suočava ih sa poricanjima, revizionističkim tumačenjima i umanjivanjima razmjera srebreničkih zločina.

Pored svjedočenja preživjelih sa srebreničkih stratišta, organizatora i neposrednih učesnika masovnih pogubljenja, kao i ljudi koji su kopali masovne grobnice i prevozili tijela žrtava, film sadrži i lične ispovijesti preživjelih srebreničkih žrtava Ćamile Omanović, Hasana Nuhanovića i Osmana Avdića.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Izvan razumne sumnje"

Život i priključenije Radovana Karadžića (2005) - 51 min

"U svakoj sredini Radovan je imao drugo lice" – kažu o Karadžiću u filmu Život i priključenija Radovana Karadžića, optuženika, političara, psihijatra i pjesnika sa Durmitora. Film predstavlja nekoliko najizrazitijih među tim brojnim Karadžićevim licima.

U njegovom usponu od čobanina do mitološkog junaka bilo je mnogo obrta. Na kraju je najveći uspon ishodovao najdubljim padom. U tome ima drame, ima elemenata i tragedije i komedije.

Dokumentarni materijali i izjave u ovom filmu jednako su značajni svakome, bez obzira na političku pripadnost i opredjeljenje, ko želi da razmotri lik i djelo Radovana Karadžića. Dakako i onima koje zanimaju nekadašnja i sadašnja Bosna, rat u bivšoj Jugoslaviji i politički procesi na Zapadnom Balkanu.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Život i priključenije Radovana Karadžića"

Uspon i pad generala Mladića (2005) - 45 min

Film "Uspon i pad generala Mladića" predočava kontroverznu ličnost prvog čovjeka srpske vojske iz vremena posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Sada se on krije, nastojeći da izbjegne privođenje Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, gdje bi morao da odgovori na optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti. Njegov generalštab je već pred Tribunalom. Jedino njega još nema u Hagu. Kasni već deset godina.

Film preispituje mit o Ratku Mladiću kao vojniku, vođi, heroju i izuzetnom čovjeku. Mit je nastao kao instrument političke propagande. Bio je masovno prihvaćen i neosporavan, a sada se održava uglavnom u krugovima poraženih pristalica vojnog i nacionalnog projekta države svih Srba. Poljuljan je sve učestalijim otkrićima o karakteru i razmjerama zločina, javnim priznanjima krivice i osudama neselektivnog granatiranja Sarajeva i masovnog ubijanja civila u Srebrenici. To uveliko otklanja sumnje da su se stvari doista dogodile i da je upravo on stajao iza njih.

Predstavljanjem Ratka Mladića na obuhvatan i koliko je moguće sistematski način, uzimajući u obzir različita mišljenja o njemu i njegovim transformacijama, film nastoji da pruži materijal za razmišljanje svakom zainteresovanom gledaocu, bez obzira na uvjerenja i sklonosti.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Uspon i pad generala Mladića"

Begunci (2004) - 52 min

Film "Begunci" govori o tajnama devetogodišnjeg bjegstva Radovana Karadžića i Ratka Mladića od međunarodne pravde, cijeni koju Bosna i Hercegovina i, posebno, Republika Srpska plaćaju za njihovu produženu slobodu kao i svemu onome što se proteklih godina u sudnicama Tribunala čulo i vidjelo o njihovoj ulozi u zločinima za koje su prije tačno devet godina optuženi.

O ovim i drugim temama u filmu "Begunci" govore bivši i sadašnji glavni tužioci Tribunala Richard Goldstone, Louise Arbour i Carla Del Ponte, Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, političari Milorad Dodik i Dragan Kalinić, ekonomista Žarko Papić, profesor Miodrag Živanović, novinari Željko Kopanja, Dragan Davidović i Šeki Radončić i druge ličnosti.

pročitajte transkript

Naručite DVD dokumentarnog filma "Begunci"

Uprkos svemu (2003) - 68 min

Mada su i njegovi osnivači priznali da je “stvoren da umre”, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je - uprkos svemu - ne samo preživeo, već i uspjeo.

"Uprkos svemu" je dokumentarni film o prvih 10 godina Tribunala i njegove tri velike bitke – za opstanak, za poštovanje i za vrijeme. O tome govore bivši i sadašnji predsjednici Tribunala: sudije Antonio Cassese, Gabrielle Kirk McDonald, Claude Jorda i Theodor Meron; glavni tužioci: Richard Goldstone, Louise Arbour i Carla del Ponte; kao i mnogi drugi akteri ovog uzbudljivog, značajnog i uspješnog eksperimenta međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Arhivskim snimcima iz sudnica i sa mjesta zločina, film rekonstruiše najvažnije i najdramatičnije trenutke – svjedočenja žrtava, priznanja optuženih, forenzičke dokaze zločina, istrage, optužnice, presude – koji su obilježili deceniju u kojoj je, uprkos svemu, Tribunal opstao i uspjeo.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Uprkos svemu"

Trijumf zla (2001) - 90 min

“Trijumf zla” - dokumentarni film agencije SENSE o suđenju za genocid u Srebrenici - je prvi i za sada jedini video–dokument o jednom kompletnom suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Trijumf zla” prikazuje sve faze sudskog postupka: od uvodnih riječi optužbe i odbrane do presude, najdramatičnija svjedočenja očevidaca zločina i žrtava koje su preživjele masovna streljanja. Značajan deo filma je posvećen prezentaciji forenzičkih dokaza: video materijala i fotografija o ekshumacijama masovnih grobnica i ljudskim ostacima i drugim predmetima koji su u njima pronađeni, kao i svjedočenjima forenzičkih eksperata koji su učestvovali u ekshumacijama.

Optuženi general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa VRS, je presudom od 2. avgusta 2001. osuđen na 46 godina zatvora zbog učešća u deportaciji oko 30.000 žena i djece i ubistvu više od 7.000 muškaraca poslije pada srebreničke enklave u julu 1995. General Krstić je prvi optuženi koji je pred Haškim tribunalom proglašen krivim za genocid.

pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Trijumf zla"

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Izveštaji

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.