HAG/DEN HAAG | 11.05.2004.

ZATVORENA RASPRAVA O FIZIČKOM I PSIHIČKOM STANJU JOVICE STANIŠIĆA

Rasprava o zahtevu privremeno oslobodjenje Jovice Stanišića će se najvećim delom, ako ne i isključivo, voditi o njegovom zdravstvenom stanju. Predvidjeno svedočenje četiri medicinska veštaka.

Rasprava o zahtevu za privremeno oslobodjenje Jovice Stanišića bila je otvorena za javnost nepunih desetak minuta i to, po svemu sudeći, greškom branioca Geer-Jan Knoopsa/Ger Jan Knopsa. Pošto je branilac Knoops počeo da govori o nekim stvarima koje očito nisu bile za javnost, intervenisao je tužilac Dermot Groome/Grum, pa su sudije naložile prelazak na takozvanu privatnu sednicu.

Iz uvodnog obraćanja sudije Patricka/Patrik Robinsona moglo se zaključiti da će se rasprava najvećim delom, ako ne i isključivo, voditi o fizičkom i psihičkom zdravlju i procesnoj sposobnosti optuženog Stanišića, bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije koji se tereti za zločine srpske tajne policije i paravojnih snaga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, počinjene od sredine 1991. do kraja 1995. godine. Predvidjeno je, naime, svedočenje četiri medicinska veštaka. Za odbranu će, kako je najavljeno, svedočiti beogradski gastroenterolog dr Dino Tarabar i holandski forenzički phihijatar dr Joseph Offermans/Jozef Ofermans, dok će optužba izvesti psihijatra iz Zagreba dr Veru Folnegović Šmalc. Četvrti veštak biće dr Baughartner/Baugartner čija specijalnost nije precizirana na kratkom javnom delu današnje sednice.

Jovica Stanišić se danas u sudnici pojavio bez suoptuženog Franka Simatovića, bivšeg šefa specijalnih operacija Državne bezbednosti Srbije, o čijem se zahtevu za privremeno oslobadjanje raspravljalo juče.