HAG/DEN HAAG | 10.11.1998.

ZAHTEV ZA "PRINUDNIM MERAMA" PROTIV SRJ

Pismo predsednice haškog Tribunala Savetu bezbednosti

Predsednica haškog Tribunala Gabrijel Kerk Mekdonald (Gabrielle Kirk McDonald) zatražila je od Saveta bezbednosti da preduzme "prinudne mere" kojima će se SR Jugoslavija naterati da se ponaša u skladu sa međunarodnim zakonima.

Povod za najnovije pismo predsednice Tribunala Savetu bezbednosti, upućeno još 6. novembra a danas stavljeno na uvid izveštačima iz Haga, jeste odbijanje SR Jugoslavije da izda vize istražiteljima koji vode kosovsku istragu, kao i stav beogradskih vlasti da Tribunal i njegovo tužilaštvo nisu nadležni za događanja na "Kosovu i Metohiji".

Takvim stavom, navodi Mekdonald, SR Jugoslavija je prekršila izričite odredbe tri rezolucije Saveta bezbednost u kojima se od Tribunala traži da istraži da li je na Kosovu bilo ratnih zločina, a od beogradskih se vlasti zahteva da sarađuju u takvoj istrazi.

U pismu se, takođe, podseća da je ovo već četvrti put da predsednik Tribunala obaveštava Savet bezbednosti o "namernom i upornom" odbijanju SR Jugoslavije da ispuni "jasne i nepobitne međunarodno-pravne obaveze", što - smatra Mekdonald - predstavlja "uvredu Saveta bezbednosti i svih nacija koje poštuju zakone.

"U tri prethodna slučaja, podseća Mekdonald, Savet bezbednosti je odgovorio saopštenjima koja nisu uspela da SR Jugoslaviju navedu na poštovanje obaveza saradnje sa Tribunalom. Zbog toga, u ovoj prilici, predsednica Mekdonald traži od Saveta bezbednosti "mere koje će biti dovoljno prinudne da SR Jugoslaviju uvedu u krug nacija koje se pridržavaju zakona", kako bi Tribunal bio u stanju da ostvari misiju koju mu je poverio upravo Savet bezbednosti.

Aktuelni predsedavajući Saveta bezbednosti je američki ambasador Piter Barlej (Peter Burleigh), a američka je administracija već vrlo oštro reagovala na najnoviji slučaj kršenja međunarodno-pravnih obaveza od strane beogradskih vlasti.

Povodom istog slučaja u ponedeljak se, takođe oštro, oglasio i Savet ministara EU, što sve ukazuje da bi, u ovoj prilici, Savet bezbednosti mogao da ode dalje od verbalne osude izražene u prethodnim predsedničkim saopštenjima.