HAG/DEN HAAG | 22.02.2012.

VOJNI OBAVEŠTAJAC BRANI POLICIJSKE KOLEGE

Penzionisani oficir vojne bezbednosti Mladen Karan tvrdi da su "arkanovci" u Istočnoj Slavoniji bili pod komandom Teritorijalne odbrane a da je njihov komandant Željko Ražnatović Arkan bio "prisan" sa komandantima Novosadskog korpusa JNA, što je u skladu sa tezom odbrane Franka Simatovića koja dokazuje da DB Srbije nije imala ništa sa tom paravojnom jedinicom

Iskaz nekadašnjeg komandira graničnog prelaza MUP Srbije kod Bajine Bašte Riste Šeovca okončan je danas na zasedanju zatvorenom za javnost, a dokazni postupak odbrane Franka Simatovića je potom nastavljen svedočenjem penzionisanog pukovnika JNA Mladena Karana. On je tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije bio na najvišim položajima vojne bezbednosti u JNA, saveznom Ministarstvu odbrane i Srpskoj vojsci Krajine.

Franko Simatović se zajedno sa svojim nekadašnjim šefom u Državnoj bezbednosti(DB) Srbije Jovicom Stanišićem tereti za zločine policijskih i paravojnih jedinica nad nesrbima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Jedna od jedinica pod kontrolom optuženih je, po tužiocu, bila i Srpska dobrovoljačka garda (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, što odbrana od početka svog dokaznog postupka nastoji da opovrgne.

Svedok je početkom septembra 1991. godine postavljen za pomoćnika komandanta za kontraobaveštajne poslove u Gardijskoj motorizovanoj brigadi, koja je predvodila napad na Vukovar. Tvrdi da je znao da je centar za obuku Arkanovih dobrovoljaca u to vreme bio u Erdutu, kao i da su arkanovci bili pod komandom Teritorijalne odbrane Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema sa zapovednikom Radovanom Stojičićem Badžom na čelu.

Pored toga, Karan tvrdi da je Ražnatović bio "prisan" sa komandantom Novosadskog korpusa JNA Mladenom Bratićem, a nakon njegove pogibije i sa novopostavljenim komandantom Andrijom Biorčevićem. Sve te tvrdnje pre Karana su već u više navrata izneli brojni svedoci Simatovićeve odbrane, nastojeći da odreknu vezu "arkanovaca" sa DB Srbije.

Na mestu pomoćnika komandanta Gardijske brigade svedok se zadržao do leta 1992. godine, nakon čega je premešten u savezno Ministarstvo odbrane, a u oktobru 1993. godine je zajedno sa drugim oficirima JNA koji su rođeni u Hrvatskoj priključen Srpskoj vojsci Krajine. Postavljen je na mesto načelnika za bezbednost 21. kordunaškog korpusa. Tu je, za danas, prekinut njegov iskaz i biće nastavljen sutra.

Predviđeno je da svedočenje Mladena Karana traje devet radnih sati, a Simatovićeva odbrana je podnela zahtev da se njen dokazni postupak prekine na određeno vreme kako bi se branioci pripremili za iskaze narednih svedoka. Do donošenja odluke veća radiće se po ranije utvrđenom rasporedu.