HAG/DEN HAAG | 24.02.2003.

VOJISLAV ŠEŠELJ U PRITVORU TRIBUNALA

Tužilaštvo: "Primer koji treba da slede ostali optuženi." – Uprava pritvora: "Šešelj se ponaša džentlmenski, poslušno i ne pravi nikakve probleme." - Prvo pojavljivanje optuženog pred sudijom Tribunala biće naknadno zakazano

Deset dana nakon što je sudija O-Gon Kvon/Kwon potvrdio optužnicu protiv Vojislava Šešelja i potpisao nalog za njegovo hapšenje, lider Srpske radikalne stranke (SRS) se jutros dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Holandski policajci lišili su Šešelja slobode na samom izlasku iz aviona i bez zadržavanja ga sa amsterdamskog aerodroma prebacili u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen. Odmah po dolasku optuženi je prošao kroz uobičajenu proceduru prijema: identifikaciju, rutinski lekarski pregled i informisanje o pravima pritvorenih. Upravnik Pritvorske jedinice Timoti Mekfaden/Timothy McFadden nam je izjavio da se Vojislav Šešelj u prvim časovima pritvora ponaša "vrlo džentlmenski, poslušno i ne pravi apsolutno nikakve probleme".

Predstavnik za štampu tužilaštva Haškog tribunala, Florens Artman/Florance Hartmann, u prvi plan ističe činjenicu da se optuženi našao u pritvoru odmah nakon podizanja optužnice, tako da u njegovom slučaju neće biti nepotrebnih zastoja i odlaganja. Artman ukazuje da je to "primer koji bi trebalo da slede i ostali optuženi, od kojih su neki već sedam ili osam godina u begstvu".

Prvo pojavljivanje Vojislava Šešelja pred Tribunalom, na kojem će se optuženi izjasniti o navodima optužnice, biće naknadno zakazano. Lider Srpske radikalne stranke (SRS) i "četnički vojvoda" se u osam tačaka optužnice tereti za zločine protiv čovečnosti, a u još šest za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Šešelj je, po osnovu pojedinačne krivične odgovornosti, optužen za učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa trećine teritorije Hrvatske, iz većeg dela Bosne i Hercegovine, kao i iz delova Vojvodine nastanjenih Hrvatima. Šešelj se tereti da je u tom poduhvatu učestvovao od avgusta 1991. do septembra 1993. godine, kada se privremeno razišao sa tadašnjim predsednikom Srbije, Slobodanom Miloševićem.

Vojislav Šešelj je osmi optuženi sa liste dvadesetak učesnika "zajedničkog zločinačkog poduhvata" navedenih u optužnicama za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid u Bosni i Hercegovini. Nosilac liste je Slobodan Milošević, a pored njega do sada su optuženi još i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Milan Martić, Željko Ražnatović "Arkan", Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Vojislav Šešelj. Ostali učesnici "zajedničkog zločinačkog poduhvata" su i dalje pod istragom, a medju njim su Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Momir Bulatović, Aleksandar Vasiljević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović i drugi.