HAG/DEN HAAG | 15.11.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

VIDEO VEZA HAG – BANJA LUKA

Odbrana Ratka Mladića za narednu sedmicu planira iskaze trojice svedoka. Vojni veštak Mitar Kovač se, na kratko, vraća u sudnicu u ponedeljak, no njegov iskaz će biti prekinut narednog dana kada će biti uspostavljena video konferencijska veza sa Banja Lukom odakle će iskaze dati profesor Mile Dmičić i bivši pripadnik VRS Dragan Vujčić

Naredne sedmice se pred Tribunalom nastavlja samo suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandatu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženom za dvostruki genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

Mladićeva odbrana je planirala da tokom četiri dana ispita tri svedoka. Najpre će se na klupu za svedoke vratiti general Mitar Kovač, veštak odbrane za strategijsko planiranje i ratne veštine, čije je svedočenje počelo prošlog četvrtka. Pre penzionisanja Kovač je obavljao dužnost načelnika Uprave za strategijsko planiranje pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Kovačev iskaz će, međutim, ponovo biti prekinut u utorak i sredu kada će Tribunal uspostaviti video vezu sa Banja Lukom. Prvi će svedočiti profesor Mile Dmičić, koji je tokom rata bio generalni sekretar i šef kabineta predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Svedočeći na poziv Karadžićeve odbrane u novembru 2013. godine, Dmičić je tvrdio da ni on ni predsednik nisu znali za pogubljenja u Srebrenici i prisilno preseljavanje hiljada žena, dece i staraca. Navode o srebreničkom masakru, Dmičić je nazvao "farsom".

Nakon što Dmičić završi sa svedočenjem, u sredu će početi iskaz Dragana Vujčića,bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, angažovanog na području Prijedora. Prema zahtevu u kojem je odbrana tražila da se njegovo ime doda na spisak svedoka, Vujčić bi trebalo da svedoči o tome šta je znao ili nije znao o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica u kojoj su proteklih godina pronađena tela stotina nesrpskih civila ubijenih u okolini Prijedora.

Vujčić bi iskaz trebalo završi do četvrtka kada se suđenje vraća u sudnicu u Hagu gde se nastavlja svedočenje Mladićevog vojnog eksperta Mitra Kovača.