HAG/DEN HAAG | 18.08.2011.

UHAPŠEN ŠEFĆET KABAŠI

Holandska policija uhapsila Šefćeta Kabašija, bivšeg pripadnika OVK koji je u junu 2007. godine optužen za nepoštovanje suda pošto je odbio da svedoči na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Prvo pojavljivanje Kabašija pred sudijom Tribunala, zakazano je za sutra u 10:30 pre podne

Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, bivši pripadnik OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, danas je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN nakon hapšenja koje su sprovele holandske vlasti, saopšteno je u Tribunalu.

Kabaši je 5. juna 2007. godine optužen za nepoštovanje suda pošto je odbio da svedoči o odgovornosti bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja za zločine na Kosovu, 1998. godine. Nevoljni svedok tužilaštva je tada rekao da "ne živi u normalnoj državi" već na Kosovu, gde se ubijaju svedoci dodajući da je i sam bio predmet pretnji nakon što je uz pseudonim i pod merama zaštite lika i izmene glasa svedočio protiv Fatmira Limaja i još dvojice bivših pripadnika OVK optuženih za zločine u logoru Lapušnik. Kabaši se zbog toga odrekao zaštitnih mera uz objašnjenje da "takve mere ne postoje u stvarnosti, već samo u okvirima ove sudnice".

Novu priliku za svedočenje, Kabaši je dobio 7. juna ali se tog dana nije pojavio u sudnici. U njegovoj hotelskoj sobi je pronađena poruka da u Tribunalu, iz mnoštva razloga, "nisu u celosti ispunjeni uslovi da svedok adekvatno svedoči", te je on zbog toga odlučio da ne daje iskaz. Kabaši je odbio da svedoči i putem video linka iz Njujorka 20. novembra 2007. godine.

Zanimljivo je da je Šefćet Kabaši uhapšen istog dana kada je otvoreno delimično ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju po šest tačaka optužnice koja ih tereti za zločine OVK u logoru Jablanica. Kada je naložilo ponovno suđenje u julu 2010. godine, Žalbeno veće je ukazalo da je prvostepeno veće pogrešilo pošto je donelo presudu pre nego što je saslušalo svedočenje Kabašija i još jednog svedoka čiji su iskazi bili "od vitalnog značaja za slučaj tužilaštva".

Na današnjem otvaranju ponovljenog suđenja bivšim zapovednicima OVK je rečeno da bi Šefćet Kabaši trebalo da svedoči već sutra posle podne.