HAG/DEN HAAG | 20.07.2009.

U PETAK PRESUDA ŠEŠELJU ZA NEPOŠTOVANJE SUDA

Izricanje presude lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda zakazano za petak 24. jula, poslednji radni dan pred letnju sudsku pauzu

Presuda lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju po optužbama za nepoštovanje suda biće izrečena u petak 24. jula ove godine, najavljeno je danas u Tribunalu. Šešelj se tereti da je u jednoj od svojih knjiga objavio identitet i delove izjava zaštićenih svedoka optužbe sa glavnog suđenja za zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini. To suđenje je trenutno u prekidu zbog "pretnji svedocima optužbe i ugrožavanja integriteta postupka".

Na jednodnevnom suđenju koje je održano 29. maja ove godine, tužilac prijatelj suda Brus Mekfarlejn/Bruce MacFarlane je uveo u dokaze niz dokumenata među kojima i delove inkriminisane knjige. Mada prihvata da Šešelj nije navodio imena svedoka neposredno uz njihove pseudonime, tužilac prijatelj suda je ukazao da na osnovu dostupnih podataka "svaka osoba normalnog intelekta može da otkrije njihov identitet".

Šešelj koji se sam zastupao i u postupku za nepoštovanje suda je rekao da njegov cilj nije bio da zastraši svedoke ili otkrije njihov identitet već da "raskrinka aferu kao takvu", koja je zasnovana na "lažnim svedocima" čijim je iskazima, po Šešelju, tužilac nastojao da dokaže navode iz "glavne" optužnice.

Mekfarlejn je tražio od Veća da Šešelja kazni "primerenom kaznom, u gornjem obimu do sada izrečenih zatvorskih kazni" za nepoštovanje suda. Do sada najviša kazna za nepoštovanje suda - 5 meseci zatvora – izrečena je bivšem kosovskom ministru kulture Astritu Haraćiji/Haraqija, osuđenom zbog pokušaja zastrašivanja svedoka optužbe u predmetu Ramuša Haradinaja.

Presudu će izreći tročlano sudsko veće u kojem su, pored sudije Parkera iz Australije još i sudija O-Gon Kvon/Kwon iz Koreje i Škot Ijen Bonomi/Iain Bonomy.