HAG/DEN HAAG | 03.04.2014.

U IŠČEKIVANJU KONAČNE PRESUDE "SREBRENIČKOJ PETORCI"

Konferencija o stanju u žalbenom postupku petorice oficira VRS osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine

Većanje u žalbenom postupku protiv petorice oficira VRS osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine traje tek četiri meseca a kako se radi o veoma obimnom predmetu nemoguće je preciznije proceniti kada bi taj postupak mogao biti završen i doneta konačna presuda, rekao je sudija Vilijam/William Sekule na prvoj konferenciji o stanju u ovom postupku nakon što je, u decembru prošle godine, održana žalbena rasprava.

Prvostepena presuda je u junu 2010. godine izrečena sedmorici oficira vojske i policije bosanskih optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi. Dvojica, Vujadin Popović i Ljubiša Beara načelnici bezbednosti Drinskog Korpusa i Glavnog štaba VRS proglašeni su krivim za genocid i osuđeni ka kaznu doživotnog zatvora. Bezbednjak Zvorničke brigade Drago Nikolić je za pomaganje i podržavanje genocida osuđen na 35 godina zatvora dok je policijskom oficiru Ljubomiru Borovčaninu za zločine protiv čovečnosti izrečena kazna od 17 godina zatvora.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se muslimansko stanovništvo trajno ukloni iz enklava Srebrenica i Žepa generalima Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba VRS i Milanu Gveru, Mladićevom pomoćniku za moral, pravna i verska pitanja odmerene su kazne od 19 odnosno 5 godina zatvora. Bivši komandant Zvorničke brigade VRS, Vinko Pandurević, je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti i osuđenna 13 godina zatvora.

Prvostepena presuda postala je pravosnažna za Ljubomira Borovčanina koji na nju nije uložio žalbu kao i za Milana Gvera koji je preminuo u toku žalbenog postupka. Za preostalu petoricu, odbrana je na žalbenoj raspravi tražila oslobađanje od optužbi ili znatno smanjenje kazni. Zahtev tužilaštva je bio da kazne budu pooštrene za Nikolića i Pandurevića, te da se Popović, Beara i Miletić bez promene kazne proglase krivim i za neke od optužbi od kojih ih je Pretresno veće oslobodilo.

Prvooptuženi Vujadin Popović nije se danas pojavio u sudnici odričući se prava da prisustvuje statusnoj konferenciji. Razlozi njegovog odsustva nisu precizirani. Preostala četvorica nisu imali primedbe na uslove pritvora niti zdravstvenih problema na koje bi ukazali sudiji. Radivoje Miletić izrazio je zahvalnost lekaru i ostalom osoblju Pritvorske jedinice UN za negu i tretman tokom lečenja u pritvoru.