HAG/DEN HAAG | 21.05.2004.

TUŽITELJ UPOZORAVA NA PROBLEM SUKOBA INTERESA

U slučaju Brune Stojića i Slobodana Praljka, čiji branitelji zastupaju ili su zastupali druge optuženike, moglo bi doći do sukoba interesa, drži tužitelj Kenneth Scott. On predlaže da se svi klijenti odredjenog advokata pred sucem izjasne o tom pitanju.

Tužiteljstvo smatra da postoji mogućnost sukoba interesa izmedju optuženika koje pred Tribunalom brane isti odvjetnici, ukazujući pri tom na slučajeve Brune Stojića i Slobodana Praljka, čiji branitelji zastupaju ili su zastupali druge optuženike.

Ured tužitelja je stoga zatražio od suda dopuštenje da odgodi objavljivanje dokaznog materijala na kojem temelji optužnicu protiv šest visokih dužnosnika Herceg Bosne, koji su se prošlog mjeseca predali Tribunalu, a medju kojima su bivši ministar obrane H-B Stojić i bivši zapovjednik HVO Praljak. Prije no što obrani preda opsežni dokazni materijal koji sadrži “povjerljive i osjetljive” informacije o žrtvama i svjedocima, tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot traži da Raspravno vijeće da odluči mogu li neki od branitelja ostati u tom predmetu.

Stojićev odvjetnik Željko Olujić pred Tribunalom zastupa i optuženog Ivicu Rajića. Tužitelj ukazuje da se optužbe za zločine u području Vareša, za koje je optužen Rajić, stavljaju na teret i Stojiću, kao nadredjenom ministru. Olujić je izvijestio vijeće da se oba klijenta slažu da ih on brani jer ne vide mogućnost sukoba interesa. No, Scott drži da bi u kasnijoj fazi postupka optuženi mogli imati različite interpretacije o tome tko je odgovoran za zločine. Rješavanje sukoba interesa u kasnijoj fazi postupka može biti “vrlo teško“, smatra tužitelj pozivajući vijeće da djeluje “preventivno.” U tom cilju predlaže da se svi klijenti odredjenog advokata usmeno, pred sucem, izjasne da nema sukoba interesa – nakon što ih sud izvijesti o svim potencijalnim problemima.

Rizik sukoba interesa, prema podnesku optužbe, postoji i u slučaju optuženog Slobodana Praljka čiji je branitelj Krešimir Krsnik prije zastupao Mladena Naletilića. Odvjetnik Krsnik ukazuje da Naletilića više ne brani te da stoga nema sukoba interesa. No, tužiteljstvo je mišljenja da bi se i u ovom slučaju oba optužena, Praljak i Naletilić, trebali osobno izjasniti o tome – s obzirom da se terete za iste zločine u Mostaru i okolici.

Tužiteljstvo se zasad nije izjasnilo ima li primjedbi na “dvostruko zastupanje” u slučajevima Jadranka Prlića i Valentina Ćorića, čiji su odvjetnici angažirani i u drugim predmetima.