HAG/DEN HAAG | 29.08.2012.

TUŽILAŠTVO: PRALJKA POD HITNO VRATITI U PRITVOR

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku Pretresnog vijeća kojom je Slobodanu Praljku određen kućni pritvor u nastavku boravka na privremenoj slobodi i traži da se optuženi "hitno" vrati u Pritvorsku jedinicu Tribunala. U svjetlu odluke Sekretarijata po kojoj optuženi duguje Tribunalu preko tri miliona eura Praljku se, po mišljenju tužioca, ne može vjerovati da neće pokušati da pobjegne

Tužilaštvo traži da Žalbeno vijeće ukine odluku Pretresnog vijeća o privremenoj slobodi Slobodana Praljka i da optuženom naloži da se "hitno" vrati u Pritvorsku jedinicu Tribunala. Praljak i ostali čelnici Herceg Bosne optuženi za zločine počinjene tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine su, naime, još u decembru prošle godine privremeno oslobođeni najprije za period od tri mjeseca, što im je zatim u nekoliko navrata produžavano u očekivanju izricanja prvostepene presude.

Pretresno vijeće je prije tri danapooštrilo mjere Praljkovog boravka na privremenoj slobodi i odredilo mu kućni pritvor kako bi "neutralisalo rizik bjekstva" nakon odluke Sekretarijata da Tribunalu vrati oko 3,3 miliona eura koliko je u proteklih osam godina iz fonda pravne pomoći isplaćeno timu njegove odbrane.

Tužilaštvo smatra "nerazumnom" odluku vijeća o nastavku Praljkovog boravka na privremenoj slobodi, donijetu bez konsultovanja sa stranama. Iako je ispravno zaključilo da je nakon odluke Sekretarijata povećan rizik Praljkovog bjekstva vijeće, po mišljenju tužioca, nije dalo dovoljnu težinu novim činjenicama i pogriješilo je zaključivši da mjera kućnog pritvora može neutralisati rizik bjekstva.

Praljak je, podsjeća tužilac, suočen sa ozbiljnim optužbama i mogućom dugom kaznom, a nedavna odluka Sekretarijata ga prikazuje kao prevaranta jer je pokušao da od Tribunala sakrije vrijednost svoje imovine, procijenjene od strane istražitelja Sekretarijata na minimalno 6,5 miliona eura. Praljak bi, po ocjeni tužilaštva, mogao povući novac sa svojih računa u bankama bivše Jugoslavije i Njemačkoj, rasprodati ostalu imovinu i pobjeći kako bi izbjegao eventualnu zatvorsku kaznu i vraćanje duga Tribunalu.

Praljkovo ponašanje tokom proteklih godina, po tužiocu, ukazuje na pravi "obrazac neiskrenosti". Imajući u vidu da se cijelo vrijeme prikazivao kao siromašak a da se na koncu ispostavilo da je prikrivao svoje pravo imovinskog stanje, Praljku se, po mišljenju tužioca, "ne može vjerovati kada kaže da neće pokušati da pobjegne".

Tužilaštvo stoga traži da Žalbeno vijeće poništi odluku po kojoj kućni pritvor može neutralisati rizik od bjekstva, da ukine nalog o privremenom puštanju na slobodu i naredi da se Praljak odmah vrati u Pritvorsku jedinicu Tribunala, a da Pretresno vijeće eventualne buduće zahtjeve optuženog o puštanju na privremenu slobodu rješava nakon što se o tome izjasne strane u postupku.