03.04.2017.

TUŽILAŠTVO: MLADIĆ IMA "OPTIMALAN" TRETMAN U HAGU

U odgovoru na podnesak odbrane koja je zahtevala da se Ratko Mladić iz medicinskih razloga privremeno oslobodi i hitno uputi na lečenje u Rusiju, optužba ukazuje da branioci bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS "pogrešno predstavljaju prirodu nedavne medicinske intervencije, u neiskrenom pokušaju da prikažu kako je došlo do dramatičnog pogoršanja zdravlja optuženog."

Kao što se moglo očekivati, tužilaštvo se odlučno protivni zahtevu odbrane da se Ratko Mladić privremeno oslobodi i uputi na lečenje u Rusiju.

Odbrana je, podsetimo, u alarmantno intoniranom podnesku objavljenom 21. marta tvrdila da je došlo do dramatičnog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, zahtevajući da se on iz humanitarnih i medicinskih razloga pod hitno uputi u rusku kliniku koja se ponudila da ga primi na lečenje, što je potvrđeno i dopisom Ruske ambasade u Hagu.

U danas objavljenoj javnoj redigovanoj verziji odgovora tužilaštva se ukazuje da Mladić ne ispunjava ni jedan od preduslova za privremeno puštanje na slobodu. Njegova "duga istorija bekstva od pravde", kao i težina zločina za koje se tereti, smatra tužilaštvo, jasno pokazuju da postoji značajan rizik od novog bekstva bude li oslobođen pre izricanja presude.

Zahtev odbrane se, po tužilaštvu, zasniva na iskrivljenom predstavljanju mišljenja medicinskog osoblja koje je imalo ili minimalan ili nikakav kontakt sa Mladićem, ili se s njim sastalo odavno, tako da su im nalazi zastareli. Odbrana, navodi dalje tužilaštvo, pogrešno predstavlja prirodu nedavne medicinske intervencije nad optuženim, u "neiskrenom pokušaju da prikažu kako je došlo do dramatičnog pogoršanja" Mladićevog zdravlja.

Suprotno tvrdnjama iz podneska odbrane, o optuženom se - ukazuje tužilaštvo - redovno stara tim profesionalnog medicinskog osoblja posvećenog da mu obezbedi "optimalan" tretman.

Osporavajući tvrdnju odbrane o "produženom i ozbiljnom pogoršanju" Mladićevog zdravstvenog stanja od kako je uhapšen i izručen Tribunalu, optužba podseća da su se sam optuženi, kao i nezavisni medicinski eksperti koje je imenovalo veće, izuzetno pohvalno izrazili o nezi koju dobija u Pritvorskoj jedinici UN. Mladić se, podseća tužilaštvo, javno zahvalio medicinskom osoblju Pritvorske jednice i bolnice Bronovo da su mu "spasili život".