HAG/DEN HAAG | 15.05.2012.

TUŽILAC: SIMATOVIĆ UKLJUČEN U AKCIJE DB U ISTOČNOJ BOSNI

Jedinice Državne bezbednosti Srbije su, tvrdi tužilac, 1993. godine učestvovale u borbama u Istočnoj Bosni, a optuženi Simatović je bio uključen u planiranje tih akcija sa najvišim rukovodstvom VRS i VJ. Simatovićev svedok odbrane nije mogao to da potvrdi ukazujući da je u to vreme bio "samo običan graničar"

Suđenje bivšim šefovima Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem Simatovićevog svedoka odbrane Dejana Plahute, bivšeg pripadnika Vojske Jugoslavije i Jedinice za specijalne operacije DB Srbije.

Stanišićev branilac pokušavao je od svedoka da sazna više o saradnji VJ sa VRS i milicijom RSK, ali svedok uglavnom nije znao mnogo toga. Plahuta je potvrdio da su Užički korpus, 72. specijalna, 63. padobranska i gardijska brigada VJ, sredinom januara 1993. godine prešli na teritoriju BiH i izvršili napad na Skelane. Napad je, kaže, bio odgovor na nasilje snaga Nasera Orića nad stanovnicima Skelana i okoline. Svedok, koji je u to vreme bio vojnik VJ na karauli Perućac, tvrdi da policija Srbije nije prelazila na teritoriju Bosne. Kaže da je to saznao u svakodnevnim razgovorima sa policajcima koji su obezbeđivali granični prelaz kod Bajine Bašte.

Tužiteljica Grejs Harbor/Grace Harbour je svedoku iznela tvrdnju da su jedinice DB ipak učestvovale u borbama oko Skelana. Po njoj, nije se radilo samo o odgovoru na napad bosanskih snaga, već o planiranoj operaciji za proterivanje Muslimana iz Istočne Bosne, o čemu se govori u Mladićevim dnevničkim zapisima iz novembra 1992. godine. Na toj stranici dnevnika Mladić navodi da je potrebno neprijatelje u Žepi, Biraču i Goraždu "iznurivati i nanositi im gubitke, kako bi ih se primoralo da sa civilima napuste ta područja".

U izvodu iz Mladićevog dnevnika o sastanku u februaru 1993. godine, kojem je prisustvovao i Franko Simatović, govori se o planiranju operacije "Udar". Svedok tvrdi da nije mogao da zna za učešće Simatovića u tome pošto je bio samo "obični graničar". Plahuta takođe nije mogao da komentariše ni stav tužilaštva da Simatovićevo prisustvo na sastanku ukazuje da je "zajedno sa najvišim rukovodstvom VRS i VJ učestvovao u planiranju operacije", kao i da su potom njegove jedinice pod vođstvom Radojice Božovića, uključene u napad na Skelane.

Kako bi osporila svedokove tvrdnje da pripadnici MUP Srbije nisu učestvovali u borbama u Istočnoj Bosni, tužiteljica je Plahuti predočila i nekoliko dokumenata Skelanske brigade VRS. U njima se govori o učešću "Crvenih beretki" iz MUP Srbije pod komandom Radojice Božovića u borbama kod Skelana, kao i o obuci koju daju pripadnicima VRS. Svedok je izjavio da prvi put vidi te dokumente i čuje za to, kao i da veruje da bi mu neko od kolega u "Crvenim beretkama" pomenuo da je bio u Skelanima. Naveo je i da ne zna da je Božović bio povezan sa DB.

Plahuta će iskaz završiti u četvrtak kada će biti nastavljeno suđenje bivšim šefovima DB Srbije koji se terete za zločine srpskih snaga u Hrvatskoj i BiH.