HAG/DEN HAAG | 19.03.2012.

TUŽILAC PROTIV STANIŠIĆEVOG LEČENJA "NEZAVISNO OD TRIBUNALA"

Podsećajući na nedavni izveštaj pritvorskog psihijatra u kojem stoji da je Stanišić, uprkos dugogodišnjim problemima sa stresom i depresijom, "prvi psihijatrijski tretman dobio tek po dolasku u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu", tužilac se usprotivio zahtevu odbrane za puštanje optuženog na privremenu slobodu da bi se lečio nezavisno od Tribunala

Odbrana Jovice Stanišića se početkom ovog meseca obratila Pretresnom veću sa zahtevom da se optuženom obezbedi adekvatna psihijatrijska pomoć i da, ako to nije moguće u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu/Scheveningen, bude pušten na privremenu slobodu kako bi se lečio "nezavisno od Tribunala". U današnjem odgovoru na taj zahtev tužilac navodi da nema ništa protiv da optuženi dobije svaku vrstu psihijatrijske i druge medicinske nege... sve dok je u pritvoru.

Drugim rečima, tužilac je zauzeo "neutralnu poziciju" u pogledu Stanišićevog zahteva da dobije psihijatrijsku pomoć kao, kako su naveli branioci, "svaki običan evropski građanin", i pozdravlja svaku odluku koju bi o tome donelo Pretresno veće. Istovremeno, optužba se protivi puštanju optuženog na slobodu za potrebe lečenja, smatrajući takvu "drastičnu meru" nepotrebnom.

U današnjem podnesku se navodi da odbrana nije ponudila nijedan logički ili pravni osnov za Stanišićevo "neodložno i bezuslovno" puštanje na slobodu. S duge strane, po optužbi, postoji "bezbroj razloga" zbog kojih je takav zahtev neprihvatljiv. Najrelevantniji je, smatra tužilac, taj što je "malo verovatno" da bi optuženi na privremenoj slobodi imao bolju "fizičku ili mentalnu" pomoć nego u pritvoru Tribunala. Naprotiv, njegovo stanje bi se, upozorava tužilac, van pritvora moglo i pogoršati baš kao što je to bio slučaj prilikom nekih prethodnih boravaka optuženog na slobodi. Podseća se i na nedavni izveštaj pritvorskog psihijatra – doktorke Petrović – u kojem se navodi da je Stanišić, uprkos dugogodišnjim problemima sa stresom i depresijom, "prvi psihijatrijski tretman dobio tek po dolasku u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu". Medicinski režim kojem je Stanišić bio podvrgnut u pritvoru je "superioran" u odnosu na svaku lekarsku negu koju je dobijao u prošlosti i zato nema pokazatelja da bi bio bolje lečen nezavisno od Tribunala, zaključuje se u podnesku.

Tužioci smatraju neosnovanim i zahtev odbrane da se iznova proceni Stanišićeva sposobnost da prati suđenje. Navode da nema naznaka da je njegovo zdravstveno stanje u poslednje vreme pogoršano i pozivaju se na izveštaje pritvorskih lekara koji do sada nisu sugerisali da bi modalitet suđenja, koje se održava tri puta sedmično, trebalo menjati.

Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić se zajedno sa svojim nekadašnjim prvim saradnikom Frankom Simatovićem tereti za ubistva, progone, deportacije i prisilna premeštanja nesrba tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. U toku je dokazni postupak odbrane drugooptuženog Simatovića, a za tekuću i narednu sedmicu je predviđeno saslušanje nekoliko zaostalih svedoka Stanišićeve odbrane.