HAG/DEN HAAG | 14.04.2015.

TUŽILAC POŽURUJE ŠEŠELJEV POVRATAK U HAG

Budući da ni dve sedmice nakon žalbenog naloga da se "smesta" obustavi Šešeljeva privremena sloboda Pretresno veće nije donelo takvu odluku, optužba se ponovo obraća Žalbenom veću – ovoga puta traži da se naloži obustava privremene slobode "u roku od jednog dana"

U podnesku sa potpisom glavnog tužioca Serža Bramerca/Serge Brammertz optužba je danas od Žalbenog veća zatražila da Pretresnom veću sudije Antonetija/Antonetti koje sudi Vojislavu Šešelju izda novi nalog kojim se zahteva obustava boravka optuženog na privremenoj slobodi. Ovoga puta, tužilac traži da Žalbeno veće umesto "smesta" naloži donošenje odluke o povratku Šešelja u Hag "u roku od jednog dana".

Tužilac podseća da je Žalbeno veće 30. marta ove godine naložilo Pretresnom veću da "smesta" preinači svoju raniju odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i optuženog vrati u pritvor. Ispostavilo se, međutim, da reč "smesta" ne razumeju svi na isti način pa tako ni dve sedmice nakon žalbenog naloga nema odluke o povratku optuženog u Hag. Umesto toga, prvostepene sudije su, ukazuje optužba, prvo čekale 10 dana i zatim izdale nalog u kojem se raspituju za Šešeljevo zdravlje, odnosno od Sekretarijata traže da dostavi "ažurirane medicinske izveštaje".

U današnjem podnesku se naglašava da je nalog Žalbenog veća "nedvosmislen" i da Pretresnom veću ne ostavlja prostor za razmišljanje da li će i kada doneti odluku o povratku lidera srpskih radikala u Hag. Šešeljevo zdravstveno stanje je, navodi se dalje, irelevantno za odluku o povratku u pritvor. Ono što je po odluci Žalbenog veća bitno jeste da je, po dolasku u Srbiju, optuženi izjavljivao da se neće samovoljno vratiti u Hag i tako prekršio prvi od dva uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Šešelj je, podsetimo, iz humanitarnih razloga pušten da u Srbiji čeka prvostepenu presudu, a nametnuta su mu dva minimalna uslova – da se, jednom kada bude pozvan, dobrovoljno vrati u pritvor i da tokom dopusta ne ugrožava žrtve i svedoke. Sudi mu se za najteže ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.