HAG/DEN HAAG | 20.04.2016.

POVEZI NA OČIMA STRIJELJANIH ILI RATNIČKE "BANDANE"?

Odbrana Ratka Mladića u završnici unakrsnog ispitivanja dr. Zorana Stankovića ukazivala na mogućnost da su Srebreničani iz masovnih grobnica stradali u borbama a ne u egzekucijama, te da krpe na glavama ekshumiranih žrtava nisu bile povezi za oči već ratničke "bandane" .
HAG/DEN HAAG | 19.04.2016.

VJEŠTAK ODBRANE: ŽRTVE IZ TOMAŠICE SU MOGLE STRADATI U BORBAMA

Beogradski specijalista sudske medicine dr. Zoran Stanković u novoj seriji zamjerki na nalaze britanskog i bosanskih patologa koji su vršili obdukciju žrtava iz masovne grobnice Tomašica kaže da mu je neshvatljivo da je u mrtvačnici rađeno sa "bazičnom opremom", bez rendgena i fluoroskopa, i bez uvida u zdravstvene kartone žrtava. Doktor Stanković ukazuje na mogućnost da žrtve iz Tomašice nisu stradale u egzekucijama već u borbama
HAG/DEN HAAG | 18.04.2016.

ŠTA VJEŠTAK ODBRANE ZAMJERA EKSPERTU TUŽILAŠTVA

Po mišljenju vještaka Mladićeve odbrane Zorana Stankovića, ekspertski izvještaj britanskog patologa Džona Klarka o Tomašici je "neprihvatljiv" kao dokaz u sudskom postupku s obzirom na njegovu "neformalnu" ulogu u procesu ekshumacije i obdukcije. Stanković pored ostalog, ne može da shvati da se Klark "spustio tako nisko" i sam fotografisao obdukcije
HAG/DEN HAAG | 15.04.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

“PUŽEV TEMPO” ZAVRŠNICE MLADIĆEVOG DOKAZNOG POSTUPKA

Do kraja izvođenja dokaza odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS branioci planiraju da izvedu još samo tri svedoka. Prvi na listi je beogradski patolog dr. Zoran Stanković koji će kao veštak odbrane nastojati da ospori nalaze sa ekshumacija masovnih grobnica u Srebrenici, Tomašici i na drugim mestima zločina za koje se tereti Ratko Mladić.
HAG/DEN HAAG | 06.04.2016.

"KATALOG UOPŠTENIH JADIKOVKI" RADOVANA KARADŽIĆA

Na izvanrednoj statusnoj konferenciji Radovan Karadžić rekao da je “zapanjen” što mu je izrečena kazna od 40 godina zatvora i otkriva da je već bio spakovao da ide kući. Žali se na uslove pritvora i traži da se istraže slučajevi malignih oboljenja u pritvoru. Pošto se njegovo zdravlje iz godine u godinu “pogoršava”, predlaže da ga puste na slobodu do rjesenja o žalbi.
HAG/DEN HAAG | 06.04.2016.

BRAMERC: TUZILASTVO ĆE SE ŽALITI NA PRESUDU ŠEŠELJU

Rekordnom brzinom - samo šest dana nakon izricanja presude - Ured tužilaštva odlučio da uloži žalbu na odluku većine Raspravnog veća kojom se negiraju ne samo Šešeljevi zločini, već i bilo kakvi zločini priotiv čovečnosti u Hrvatskoj i BiH, pošto, po većini u Veću, tamo nije bilo "sistematskih i rasprostranjenih napada na civilno stanovništvo".
HAG/DEN HAAG | 01.04.2016.

TUŽILAŠTVO PROTIV UČEŠĆA HRVATSKE U PREDMETU PRLIĆ I DRUGI

Tužilaštvo smatra da zahtjev Hrvatske treba odbaciti iz tri razloga: po pravilima Tribunala Hrvatska ne zadovoljava standard za nastup u ulozi “prijatelja suda”; informacije koje namjerava da prezentira neće biti od pomoći Žalbenom vijeću pri odlučivanju, a pokojni Franjo Tuđman, Gojsko Šsušak i Janko Bobetko “neće imati koristi” od prava na fer suđenje u kontekstu predmeta “Prlić i drugi”.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

GLAVNI TUŽILAC: MANIPULACIJA SVEDOCIMA I DOKAZIMA

Mnogi činjenični i pravni nalazi sudijske većine koja je oslobodila Vojislava Šešelja značajno odstupaju od dosadašnje sudske prakse Tribunala - izjavio je nakon izricanja presude glavni tužilac Bramerc, najavljujući brzo ulaganje žalbe.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

POBAČENA PRESUDA

Većina sudija u Raspravnom veću, Francuz Antoneti i Senegalac Niang, oslobodili Vojislava Šešelja po svim tačka optužnice za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, izgovarajući se da je tužilaštvo loše obavilo svoj posao. Oštro izdvojeno mišljenje italijanske sutkinje Latanci koja je ostala u manjini
HAG/DEN HAAG | 29.03.2016.

FLORANS ARTMAN OSLOBOĐENA POŠTO JE IZDRŽALA DVE TREĆINE KAZNE

U ime "jednakog tretmana" svih osuđenika, zbog ispoljenog stepena rehabilitacije i uzornog vladanja u zatvoru, predsednik Teodor Meron odobrio prevremeno oslobađanje Florans Artman nakon izdržane dve trećine kazne od 7 dana zatvora.
HAG/DEN HAAG | 28.03.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

PRVA TRIBUNALOVA PRESUDA U ODSUSTVU OPTUŽENOG

Mada Statut Tribunala ne predviđa suđenja bez prisustva optuženog, Pretresno veće sudije Antonetija će u četvrtak izreći prvostepenu presudu u odsustvu Vojislava Šešelja.
HAG/DEN HAAG | 26.03.2016.

FLORANS ARTMAN U IZOLACIJI I POD STALNIM NADZOROM

Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN bivšoj predstavnici za štampu tribunalovog tužilaštva određen režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njen branilac smatra to “nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim”, ali nema kome da se žali pošto je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.
HAG/DEN HAAG | 24.03.2016.

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA

Bivši predsednik Republike Srpske proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice i osuđen na 40 godina zatvora. Pretresno veće nije uvereno van razumne sumnje da su zločini u sedam opština počinjeni sa genocidnom namerom. Povlačenje sa položaja u julu 1996. godine, izraženo žaljenje i dobro vladanje u pritvoru uzeti za olakšavajuće okolnosti.
HAG/DEN HAAG | 24.03.2016.

UHAPŠENA FLORANS ARTMAN

Na travnjaku ispred Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nepuna dva sata uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću uhapšena je Florans Artman nakon neuspješnog pokušaja žrtava da je zaštite svojim tijelima. Bivša tužiteljica Karla del Ponte “zapanjena” viješću o hapšenju Artmanove