HAG/DEN HAAG | 01.04.2016.

TUŽILAŠTVO PROTIV UČEŠĆA HRVATSKE U PREDMETU PRLIĆ I DRUGI

Tužilaštvo smatra da zahtjev Hrvatske treba odbaciti iz tri razloga: po pravilima Tribunala Hrvatska ne zadovoljava standard za nastup u ulozi “prijatelja suda”; informacije koje namjerava da prezentira neće biti od pomoći Žalbenom vijeću pri odlučivanju, a pokojni Franjo Tuđman, Gojsko Šsušak i Janko Bobetko “neće imati koristi” od prava na fer suđenje u kontekstu predmeta “Prlić i drugi”.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

GLAVNI TUŽILAC: MANIPULACIJA SVEDOCIMA I DOKAZIMA

Mnogi činjenični i pravni nalazi sudijske većine koja je oslobodila Vojislava Šešelja značajno odstupaju od dosadašnje sudske prakse Tribunala - izjavio je nakon izricanja presude glavni tužilac Bramerc, najavljujući brzo ulaganje žalbe.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

POBAČENA PRESUDA

Većina sudija u Raspravnom veću, Francuz Antoneti i Senegalac Niang, oslobodili Vojislava Šešelja po svim tačka optužnice za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, izgovarajući se da je tužilaštvo loše obavilo svoj posao. Oštro izdvojeno mišljenje italijanske sutkinje Latanci koja je ostala u manjini
HAG/DEN HAAG | 29.03.2016.

FLORANS ARTMAN OSLOBOĐENA POŠTO JE IZDRŽALA DVE TREĆINE KAZNE

U ime "jednakog tretmana" svih osuđenika, zbog ispoljenog stepena rehabilitacije i uzornog vladanja u zatvoru, predsednik Teodor Meron odobrio prevremeno oslobađanje Florans Artman nakon izdržane dve trećine kazne od 7 dana zatvora.
HAG/DEN HAAG | 28.03.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

PRVA TRIBUNALOVA PRESUDA U ODSUSTVU OPTUŽENOG

Mada Statut Tribunala ne predviđa suđenja bez prisustva optuženog, Pretresno veće sudije Antonetija će u četvrtak izreći prvostepenu presudu u odsustvu Vojislava Šešelja.
HAG/DEN HAAG | 26.03.2016.

FLORANS ARTMAN U IZOLACIJI I POD STALNIM NADZOROM

Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN bivšoj predstavnici za štampu tribunalovog tužilaštva određen režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njen branilac smatra to “nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim”, ali nema kome da se žali pošto je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.
HAG/DEN HAAG | 24.03.2016.

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA

Bivši predsednik Republike Srpske proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice i osuđen na 40 godina zatvora. Pretresno veće nije uvereno van razumne sumnje da su zločini u sedam opština počinjeni sa genocidnom namerom. Povlačenje sa položaja u julu 1996. godine, izraženo žaljenje i dobro vladanje u pritvoru uzeti za olakšavajuće okolnosti.
HAG/DEN HAAG | 24.03.2016.

UHAPŠENA FLORANS ARTMAN

Na travnjaku ispred Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nepuna dva sata uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću uhapšena je Florans Artman nakon neuspješnog pokušaja žrtava da je zaštite svojim tijelima. Bivša tužiteljica Karla del Ponte “zapanjena” viješću o hapšenju Artmanove
22.03.2016.

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA "OSUDU" TUĐMANA, ŠUŠKA I BOBETKA

Vlada Hrvatske traži da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu, na osnovu "nepostojećih dokaza", posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih zvaničnika - Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko
20.03.2016.

KARADŽIĆEVA “PRESUDNA SEDMICA”

Nakon petogodišnjeg suđenja i osamnaestomesečnog razmatranja dokaza i većanja o krivici ili nevinosti optuženog, Pretresno veće Tribunala će u četvrtak izreći prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Kapaciteti Tribunala “rasprodati” do poslednjeg mesta.
HAG/DEN HAAG | 16.03.2016.

TREĆA KAPITULACIJA TRIBUNALA PRED VOJISLAVOM ŠEŠELJEM

Pretresno veće odustalo od naloga srpskim vlastima da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale prisustvo optuženog izricanju presude, zadovoljavajući se da Šešelja vide na video-konferencijskoj vezi... ukoliko on to bude želeo.
HAG/DEN HAAG | 07.03.2016.

SLUČAJ HADŽIĆ: PRETRESNO VEĆE VRAĆENO NA "POPRAVNI ISPIT"

Žalbeno veće poništilo odluku Pretresnog veća kojom je odbijen zahtev tužilastva za hitni nastavak suđenja Goranu Hadžiću. Prvostepenom veću je naloženo da ispravi greške iz poništene odluke i ponovo proceni da li je optuženi procesno sposoban, te da u skladu s tim definitivno odluči da li će se postupak nastaviti ili obustaviti.
HAG/DEN HAAG | 01.03.2016.

OSPORAVANJE ODGOVORNOSTI ZA MARKALE 2

Odbrana Ratka Mladića uz pomoć norveškog oficira Pera Ojena nastojala osporiti odgovornost za incident na Markalama iz avgusta 1995. godine. Prema Ojenu, u prvom izvještaju vojnih posmatrača UN se navodi da se ne može sa sigurnošću utvrditi koja je od zaraćenih strana ispalila pet minobacačkih granata u pravcu Markala, a on ne zna da li je taj izvještaj naknadno mijenjan
HAG/DEN HAAG | 28.02.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

MLADIĆ SE VRAĆA U SUDNICU

U završnici svog dokaznog postupka odbrana Ratka Mladića će, iskazom bivšeg višeg vojnog posmatrača UN, nastojati da ospori da su minobacačke granate - koje su 28. avgusta 1995. izazvale drugi masakr na Markalama - ispaljene sa položaja VRS.