HAG/DEN HAAG | 24.04.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

KRAJ IZVOĐENJA DOKAZA PRED TRIBUNALOM

Iskazima Svetlane Radovanović i Jana Segersa biće okončan ne samo dokazni postupak odbrane Ratka Mladića već i sveukupno izvođenje dokaza pred Tribunalom. Budući dokazni postupci odvijaće se na ponovljenim suđenjima pred takozvanim Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.
HAG/DEN HAAG | 22.04.2016.

KARADŽIĆ TRAŽI PRIVREMENO OSLOBAĐANJE

Bivši predsjednik Republike Srpske podnio zahtjev da bude privremeno oslobođen do izricanja žalbene presude. Karadžić nudi “lične garancije” da će se u slučaju da bude pušten u Republiku Srpsku vratiti u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu kada to od njega Sud zatraži.
HAG/DEN HAAG | 21.04.2016.

IMENOVANO ŽALBENO VEĆE ZA RADOVANA KARADŽIĆA

Mesec dana nakon prvostepene presude kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, predsednik Mehanizma imenovao je sudije Žalbenog veća u predmetu bivšeg predsednika Republike Srpske proglašenog krivim za genocid i druge zločine u BiH
HAG/DEN HAAG | 21.04.2016.

NEDOSLJEDNOSTI U ISKAZU I BLISKI ODNOS SVJEDOKA I OPTUŽENOG

Tužilaštvo u unakrsnom ispitivanju specijaliste sudske medicine iz Beograda dr Zorana Stankovića ukazivalo na nedosljednosti između onoga što tvrdi u odbranu Ratka Mladića i onoga što je ranije govorio na haškim suđenjima. Tužilac ukazao i na “bliski odnos” imeđu svjedoka i optuženog
HAG/DEN HAAG | 20.04.2016.

POVEZI NA OČIMA STRIJELJANIH ILI RATNIČKE "BANDANE"?

Odbrana Ratka Mladića u završnici unakrsnog ispitivanja dr. Zorana Stankovića ukazivala na mogućnost da su Srebreničani iz masovnih grobnica stradali u borbama a ne u egzekucijama, te da krpe na glavama ekshumiranih žrtava nisu bile povezi za oči već ratničke "bandane" .
HAG/DEN HAAG | 19.04.2016.

VJEŠTAK ODBRANE: ŽRTVE IZ TOMAŠICE SU MOGLE STRADATI U BORBAMA

Beogradski specijalista sudske medicine dr. Zoran Stanković u novoj seriji zamjerki na nalaze britanskog i bosanskih patologa koji su vršili obdukciju žrtava iz masovne grobnice Tomašica kaže da mu je neshvatljivo da je u mrtvačnici rađeno sa "bazičnom opremom", bez rendgena i fluoroskopa, i bez uvida u zdravstvene kartone žrtava. Doktor Stanković ukazuje na mogućnost da žrtve iz Tomašice nisu stradale u egzekucijama već u borbama
HAG/DEN HAAG | 18.04.2016.

ŠTA VJEŠTAK ODBRANE ZAMJERA EKSPERTU TUŽILAŠTVA

Po mišljenju vještaka Mladićeve odbrane Zorana Stankovića, ekspertski izvještaj britanskog patologa Džona Klarka o Tomašici je "neprihvatljiv" kao dokaz u sudskom postupku s obzirom na njegovu "neformalnu" ulogu u procesu ekshumacije i obdukcije. Stanković pored ostalog, ne može da shvati da se Klark "spustio tako nisko" i sam fotografisao obdukcije
HAG/DEN HAAG | 15.04.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

“PUŽEV TEMPO” ZAVRŠNICE MLADIĆEVOG DOKAZNOG POSTUPKA

Do kraja izvođenja dokaza odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS branioci planiraju da izvedu još samo tri svedoka. Prvi na listi je beogradski patolog dr. Zoran Stanković koji će kao veštak odbrane nastojati da ospori nalaze sa ekshumacija masovnih grobnica u Srebrenici, Tomašici i na drugim mestima zločina za koje se tereti Ratko Mladić.
HAG/DEN HAAG | 06.04.2016.

"KATALOG UOPŠTENIH JADIKOVKI" RADOVANA KARADŽIĆA

Na izvanrednoj statusnoj konferenciji Radovan Karadžić rekao da je “zapanjen” što mu je izrečena kazna od 40 godina zatvora i otkriva da je već bio spakovao da ide kući. Žali se na uslove pritvora i traži da se istraže slučajevi malignih oboljenja u pritvoru. Pošto se njegovo zdravlje iz godine u godinu “pogoršava”, predlaže da ga puste na slobodu do rjesenja o žalbi.
HAG/DEN HAAG | 06.04.2016.

BRAMERC: TUZILASTVO ĆE SE ŽALITI NA PRESUDU ŠEŠELJU

Rekordnom brzinom - samo šest dana nakon izricanja presude - Ured tužilaštva odlučio da uloži žalbu na odluku većine Raspravnog veća kojom se negiraju ne samo Šešeljevi zločini, već i bilo kakvi zločini priotiv čovečnosti u Hrvatskoj i BiH, pošto, po većini u Veću, tamo nije bilo "sistematskih i rasprostranjenih napada na civilno stanovništvo".
HAG/DEN HAAG | 01.04.2016.

TUŽILAŠTVO PROTIV UČEŠĆA HRVATSKE U PREDMETU PRLIĆ I DRUGI

Tužilaštvo smatra da zahtjev Hrvatske treba odbaciti iz tri razloga: po pravilima Tribunala Hrvatska ne zadovoljava standard za nastup u ulozi “prijatelja suda”; informacije koje namjerava da prezentira neće biti od pomoći Žalbenom vijeću pri odlučivanju, a pokojni Franjo Tuđman, Gojsko Šsušak i Janko Bobetko “neće imati koristi” od prava na fer suđenje u kontekstu predmeta “Prlić i drugi”.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

GLAVNI TUŽILAC: MANIPULACIJA SVEDOCIMA I DOKAZIMA

Mnogi činjenični i pravni nalazi sudijske većine koja je oslobodila Vojislava Šešelja značajno odstupaju od dosadašnje sudske prakse Tribunala - izjavio je nakon izricanja presude glavni tužilac Bramerc, najavljujući brzo ulaganje žalbe.
HAG/DEN HAAG | 31.03.2016.

POBAČENA PRESUDA

Većina sudija u Raspravnom veću, Francuz Antoneti i Senegalac Niang, oslobodili Vojislava Šešelja po svim tačka optužnice za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, izgovarajući se da je tužilaštvo loše obavilo svoj posao. Oštro izdvojeno mišljenje italijanske sutkinje Latanci koja je ostala u manjini
HAG/DEN HAAG | 29.03.2016.

FLORANS ARTMAN OSLOBOĐENA POŠTO JE IZDRŽALA DVE TREĆINE KAZNE

U ime "jednakog tretmana" svih osuđenika, zbog ispoljenog stepena rehabilitacije i uzornog vladanja u zatvoru, predsednik Teodor Meron odobrio prevremeno oslobađanje Florans Artman nakon izdržane dve trećine kazne od 7 dana zatvora.