13.12.2017.

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ŠEŠELJU NA ISPITU ŽALBENOG VEĆA

Na usmenoj raspavi pred Žalbenim većem tužilaštvo ukazivalo da je u oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju Pretresno veće počinilo toliko pravnih i činjeničnih grešaka koje su, uzete kumulativno, obezvredile celinu presude.
22.11.2017.

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA RATKA MLADIĆA

Bivši komandant Glavnog štaba VRS proglašen krivim za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Zbog glasnog negodovanja tokom čitanja sažetka presude i psovki upućenih sudijama optuženi izveden iz sudnice. Tužilac zadovoljan osudom za “najgnusnije zločine poznate čovečanstvu”, a odbrana najavljuje nastavak borbe u žalbenom postupku.
14.10.2017.

OTVOREN DOKUMENTACIJSKI CENTAR SENSE U PULI

U prisustvu glavnog tužitelja Tribunala Brammertza i tužitelja za ratne zločine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, predstavnika gradskih vlasti i brojnih zvanica iz cijele regije, u Puli svječano otvoren SENSE – Dokumentacioni centar za tranzicijsku pravdu.
21.09.2017.

PREDSTAVLJEN INTERAKTIVNI NARATIV “MKSJ: SLUČAJ KOSOVO”

U Prištini predstavljen najnoviji interaktivni narativ SENSE-Centra za tranzicijsku pravdu, koji prikazuje kako su zločini počinjeni na Kosovu 1998. i 1999. godine, istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju
05.07.2017.

PONOVO ODBIJEN ZAHTEV HRVATSKE ZA UKLJUČIVANJE U PREDMET “PRLIĆ I OSTALI”

Žalbeno veće Tribunala odbilo zahtev Hrvatske za preispitivanje odluke kojom joj je u julu prošle godine uskraćen status “prijatelja suda” u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne. Drugi zahtev – za “rehabilitaciju” Tuđmana, Šuška i Bobetka – nije ni razmatran, budući da Hrvatska nema status stranke u predmetu “Prlić i ostali”
29.06.2017.

ZAŠTO JE BEOGRAD, UPRKOS NESLAGANJIMA, PODRŽAVAO KRAJINSKE SRBE?

Odbrana bivših šefova Državne bezbednosti Srbije nastoji da dokaže da je Beograd podržavao Republiku Srpsku Krajinu iz drugih razloga, a ne radi ostvarenja ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Milošević, a u kojem su učestvovali i optuženi Stanišić i Simatović
28.06.2017.

DA LI JE MILOŠEVIĆ KONTROLISAO KNIN I PALE?

U unakrsnom ispitivanju generala Džona Vilsona, branilac Jovice Stanišića je nastojao da ospori svedokovu tvrdnju da je Slobodan Milošević "vukao sve konce i bio politička sila koja je stajala iza čitavog sukoba", te da je kontrolisao rukovodstva krajinskih i bosanskih Srba. Odbrana time nastoji da pobije tezu tužilaštva da je Milošević tu kontrolu ostvarivao preko svoje Službe državne bezbednosti
27.06.2017.

ULOGA NEREGULARNIH FORMACIJA U ETNIČKOM ČIŠĆENJU

Svedočeći na ponovljenom suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije, general Džon Vilson istakao da su "najgori deo etničkog čišćenja" u Hrvatskoj i BiH obavljale neregularne formacije, među kojima su se posebno isticali "Arkanovci" i "Crvene beretke". Obe formacije je, prema tužiocu, organizovala, naoružala i finansirala Državna bezbednost Srbije.
23.06.2017.

U SARAJEVU OTVORENA IZLOŽBA “SPOMENICI NA NIŠANU”

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudija Karmel Ađus/Carmel Agius, otvorio je u Historijskom muzeju u Sarajevu izložbu "Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sjećanja", posvećenu uništavanju spomenika tokom ratova u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.
21.06.2017.

SVEDOK NIJE U KRAJINI "SREO" VEĆ JE "SAMO VIDEO" OPTUŽENE

Penzionisani pukovnik bivše JNA svedoči o tome šta je video tokom tromesečne misije u Krajini, krajem 1991. godine, kada je pomagao formiranje Teritorijalne odbrane Krajine i jedno vreme bio njen komandant.
15.06.2017.

"RECIKLIRANJE" SVEDOKA I PITANJA

U unakrsnom ispitivanju prvog svedoka optužbe na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, odbrana nastoji da iskaz bivšeg obaveštajca Saveznog SUP-a ospori istim ili sličnim pitanjima koja su mu postavljana u prethodnim svedočenjima 2008. i 2010. godine
14.06.2017.

NOVO SUĐENJE POČELO KAO REPRIZA STAROG

Po okončanju uvodne reči, optužba je na klupu za svedoke izvela bivšeg pripadnika Službe državne bezbednosti Saveznog SUP-a, koji je bio njen prvi svedok i u maju 2008. godine, na "premijeri" suđenja bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije
13.06.2017.

ČIŠĆENJE BOSNE PO OBRASCU ISPROBANOM U HRVATSKOJ

Nakon što su ostvareni ciljevi udruženog zločinačkog poduhvata u Hrvatskoj, rekao je tužilac u nastavku uvodne reči na ponovljenom sudjenju Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, pažnja njegovih učesnika usmerena je ka Bosni. Cilj je bio da se omogući "etnička homogenizacija", odnosno povezivanje "srpskih teritorija" u Hrvatskoj i BiH sa Srbijom.
13.06.2017.

POČELO "POPRAVNO SUĐENJE" STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Uvodnom rečju tužilaštva pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove počelo je novo suđenje bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije, optuženim za učcešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u cilju nasilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine
07.06.2017.

BRAMERCOVO ALARMANTNO UPOZORENJE NA RAZVOJ NA ZAPADNOM BALKANU

U redovnom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, glavni tužilac Tribunala upozorio da se situacija u regionu i dalje razvija u pogrešnom smeru i da "neodgovorni zvaničnici koriste podele, diskrimjinaciju i mržnju kako bi učvrstili vlast", podsećajući da je tako počelo i pre dve i po decenije.