HAG/DEN HAAG | 13.01.2016.

TRIBUNAL TRAŽI OD SRBIJE MESEČNE IZVEŠTAJE O (NE)HAPŠENJU RADIKALSKE TROJKE

Zbog jednogodišnjeg oglušivanja o nalog za hapšenje radikalske trojke optužene za nepoštovanje suda zbog uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešenja, spskim vlastima naloženo da svakog meseca podnose izveštaje o tome šta su preduzele da bi izvršile obavezu prema Međunarodnom sudu

U Tribunalu su, očito, izgubili strpljenje sa srpskim vlastima, koje se već godinu dana oglušuju o nalog za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Odbacujući kao “nemeritorna” opravdanja koja su im zbog neizvršavanje obavezujućeg naloga u proteklih goidinu dana upućivale vlasti Srbije, Pretresno veće 1 je danas naložilo Republici Srbiji da podnosi mesečne izveštaje o “naporima koje je uložila” za hapšenje i transfer optuženih. Rok za prvi takav izveštaj je 1. februar 2016.Sledeći korak bi, po svemu sudeći, mogla biti prijava “ne-saradnje Srbije” Savetu bezbednbosti UN.

Optužnice protiv funkcionerske trojke Srpske Radikalne Stranke (SRS) je, podsetimo, podignuta jos 30. oktobra 2012. godine, a zatim još jednom potvrđena i osnažena 5. decembra 2014. Terete se da su pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem neke od svedoka koji su sarađivali sa tužilaštvom naveli da promene tabor i odustanu od svedočenja za optužbu, odreknu se datih izjava tvrdeći da su bili pod pritiskom istražitelja, te da potpišu nove izjave koje su im diktirali optuženi i zatim lažno svedoče na jednom od suđenja Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda. Glavni koordinator obrade zabludelih radikala koji su pristali da sarađuju sa tužilaštvom je, prema danas obelodanjenoj optužnici, bio Ljubiša Petković, bivši načelnik Ratnog štaba SRS, koji je i sam 2008. godine osuđen na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Presuda Vojislavu Šešelju će, kako je najavljeno, biti izrečena najkasnije do kraja marta 2016. godine.