HAG/DEN HAAG | 23.08.2012.

TRIBUNAL POTRAŽUJE 3,3 MILIONA EURA OD SLOBODANA PRALJKA

General Slobodan Praljak, koji sa još petoricom bivših čelnika Herceg Bosne čeka izricanje presude po optužnici za zločine nad bosanskim Muslimanima, duguje Tribunalu preko tri miliona eura koji su na ime pravne pomoći isplaćeni njegovim braniocima. U višegodišnjoj istrazi je utvrđeno da Praljak nije slabog imovnog stanja i da može finansirati svoju odbranu

Sekretarijat Tribunala od Slobodana Praljka potražuje 3 miliona i 293 hiljade eura koliko je u proteklih osam godina iz fonda pravne pomoći isplaćeno timu njegove odbrane.

Praljak je po dolasku u Pritvorsku jedinicu UN u aprilu 2004. godine izjavio da ne želi da ga zastupa advokat kojeg plaća Tribunal i da će on sam finansirati svoju odbranu. Ubrzo je, međutim, promijenio mišljenje i zatražio da Tribunal snosi troškove odbrane pošto jeslabog imovinskog stanja. U periodu od septembra do juna 2005. godine uslijedila je opsežna prepiska između Praljka i Sekretarijata oko pribavljanja potrebne dokumentacije kojom optuženi dokazuju da nisu u mogućnosti snositi troškove svoje odbrane.

Sekretarijat je sredinom 2005. godine uskratio pravnu pomoć Praljku pošto nije dostavio traženu dokumentaciju kojom bi dokazao svoje imovinsko stanje, što je Pretresno vijeće I podržalo. Praljak je nakon toga najprije tražio da se sam zastupa, a pošto je početkom 2006. godine predmet bivših čelnika Herceg Bosne preuzelo Pretresno vijeće II, Praljak je obnovio zahtjev da mu se osiguraju sredstva za plaćanje advokata. Novo vijeće mu je to odobrilo uz uslov da odgovori na 23 pitanja koja se tiču njegovog imovinskog stanja. Iako Praljak nikada nije u potpunosti odgovorio na ta pitanja, Sekretarijat od tada snosi troškove njegove odbrane.

U opsežnoj istrazi koja je obuhvatila nekoliko država, uključujući zemlje bivše Jugoslavije i Njemačku, Sekretarijat je utvrdio je da Praljak nije slabog imovinskog stanja. Primjenjujući formulu iz Smjernica za utvrđivanje u kojoj je mjeri optuženi u mogućnosti da participira u troškovima odbrane, izračunato je da Praljak za finansiranje odbrane na raspolaganju najmanje šest miliona i 456 hiljada eura. Ta cifra je dobijena kada su od ukupnih sredstava kojima Praljak raspolaže oduzeti procijenjeni životni troškovi njega, supruge, članova obitelji i drugih osoba sa kojima stalno boravi.

U skladu sa smjernicama u sredstva kojima optuženi raspolaže se uračunava vrijednost porodične kuće ili stana, namještaj i automobili u onoj mjeri u kojoj prevazilaze razumne potrebe njega i drugih članova porodice, sredstva na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i prihode od privatnog biznisa i sredstva ostvarena kroz plaće ili penzije. U Praljkovom slučaju je ustanovljeno da, pored kuće i stana u Zagrebu i drugih nekretnina u Hrvatskoj i BiH, te automobila i jahte... Praljak i njegova supruga primaju redovnu penziju.

Praljka trenutno zastupaju advokati Nika Pinter i Nataša Favo/Fauveau-Ivanović koja je za kobranioca imenovana pred kraj dokaznog postupka odbrane. Prije toga većim dijelom suđenja Praljka je zastupao advokat Božidar Kovačić.