HAG/DEN HAAG | 22.06.2012.

TREĆA PRESUDA ŠEŠELJU ZA NEPOŠTOVANJE SUDA 28. JUNA

Veće sudije Treksela najavilo da će 28. juna izreći presudu Vojislavu Šešelju po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, podignutoj zbog odbijanja optuženog da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale na osnovu kojih je moguće identifikovati zaštićene svedoke tužilaštva

Specijalno veće koje sudi u postupcima za nepoštovanje suda najavilo je da će u četvrtak 28. juna izreći presudu lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju, po optužnici koja ga tereti za oglušivanje o sudske naloge da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale u kojima je obelodanjen identitet zaštićenih svedoka.

Suđenje je najpre bilo zakazano za 12. jun ali je odloženo na šest dana zbog odbijanja optuženog da učestvuje u postupku. Šešelj je tvrdio da su mu narušena procesna prava pošto je Sekretarijat odbio da optuženom dodeli referenta za predmet i plati mu troškove puta. Veće kojim predsedava sudija Treksel/Trechsel je ukazalo da nema potrebe za angažovanjem referenta za predmet budući da je slučaj "veoma jednostavan". Potom je dalo Šešelju priliku da "još jednom razmisli" o učešću u procesu.

Optuženi je, međutim, i 18. juna ostao pri stavu da neće svedočiti u svoju odbranu kako je prvobitno najavio, niti će iznositi završnu reč – što je, kako je primetio sudija Treksel, njegovo "apsolutno pravo." Pošto je u spise uveden dokazni materijal neophodan za presuđivanje, suđenje je posle nepunih 13 minuta okončano i veće se povuklo na odlučivanje. Sudeći po brzini zakazivanja izricanja presude, sudijama nije dugo trebalo da se saglase.

U optužnici podignutoj u maju prošle godine se navodi da je Šešelj najmanje šest puta "svesno i hotimično" odbijao da se povinuje nalozima veća da sa internet stranice povuče četiri knjige i šest poverljivih dokumenata u kojima su identifikovani zaštićeni svedoci tužilaštva. Veće je nalog ponovilo još dva puta ali se Šešelj i o to oglušio, tako da je optužnica dva puta dopunjavana.

Zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svedocima, Šešelj je već dva puta osuđen na 15 i 18 meseci zatvora, s tim da je druga presuda još u žalbenom postupku. Presuda Šešelju u "glavnom" predmetu – u kojem se tereti za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini – očekuje se u martu sledeće godine.