HAG/DEN HAAG | 23.05.2012.

SVEDOK: JOVICA STANIŠIĆ JE "ČUVAO SLUŽBU OD POLITIKE"

Bivši radnik DB Srbije Rade Vujović tvrdi da je služba u vreme mandata optuženih Stanišića i Simatovića bila "politički nepristrasna", a da je tek 1998. godine novopostavljeni načelnik Rade Marković od zaposlenih tražio "punu odanost predsedniku, državi i partiji". Odbačen zahtev odbrane da se Stanišić leči nezavisno od Tribunala i Pritvorske jedinice

Bivši šef operativne tehnike u Državnoj bezbednosti (DB) Srbije Rade Vujović tvrdi da je služba u vreme kada su na njenom čelu bili optuženi Jovica Stanišić i Franko Simatović bila nezavisna od tadašnjih vladajućih partija i politike uopšte. Odgovarajući na pitanja Stanišićevog branioca Džordaša/Jordasha danas je rekao da je svim zaposlenima bilo strogo zabranjeno da budu upleteni u bilo kakve partijske poslove.

Kaže da ga je Stanišić čak opomenuo zbog toga što je njegov brat radio u firmi koju je vodio istaknuti član Jugoslovenske levice, političke stranke supruge tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Šef službe se, kaže svedok, umirio tek kada mu je objasnio da on sa JUL nema ništa, uprkos kontaktima njegovog brata. Tvrdi da je Stanišić na kolegijumima svim prisutnima "eksplicitno govorio" da se ne upuštaju u kontakte sa strankama po bilo kom osnovu.

Kada je 1998. godine Stanišić smenjen, Vujović je dao otkaz. U unakrsnom ispitivanju od strane tužiteljice Fridman/Friedman svedok je rekao da razlog tome nije njegova bliskost sa Stanišićem već očigledna namera nove garniture da politizira službu. Već na prvom kolegijumu novi načelnik Rade Marković je, kaže, od zaposlenih tražio "punu odanost predsedniku, državi i partiji". Naviknuti da rade u navodno politički nepristrasnoj službi prisutni su, tvrdi, bili "zapanjeni", a on se odlučio na otkaz.

Tužiteljica je osporavala svedokovu tvrdnju iz glavnog ispitivanja da je DB Srbije u Hrvatskoj i BiH imala svoje punktove koji su se bavili isključivo prislušnim radom, dok je specijalna jedinica službe "Crvene beretke" samo obezbeđivala te lokacije. Tužiteljica je svedoku iznela tvrdnju da su obaveštajne informacije do kojih se na tim punktovima dolazilo mogle biti od značaja za ostvarenje cilja krajinskih i bosanskih Srba da ratom prošire teritorije koje su smatrali svojim, kao i da on nije znao mnogo o angažmanu službe van Srbije, jer je retko posećivao obaveštajne punktove. Vujović odgovara da ne zna ko su bili korisnici informacija do kojih su obaveštajci iz Srbije došli prisluškivanjem i priznaje da je retko posećivao pomenute lokacije. Primera radi, na Pajzošu je tokom rata bio samo dva puta na po nekoliko sati.

Pretresno veće sudije Orija/Orie odbilo je danas raniji zahtev odbrane da se Jovici Stanišiću obezbedi adekvatna psihijatrijska pomoć ili da on bude pušten na slobodu kako bi se lečio nezavisno od Pritvorske jedinice i Tribunala. Veće je nakon uvida u medicinsku dokumentaciju zaključilo da optuženi u pritvoru dobija adekvatnu negu i da nema razloga da bude pušten na slobodu, niti da se bilo šta menja u dosadašnjem pristupu. U medicinskim izveštajima se navodi da je Stanišića lečilo više psihijatara uključujući i doktorku Petrović sa kojom održava mesečne konsultacije. Iz izveštaja se vidi da su se njegovi problemi sa depresijom "relativno poboljšali" i da je njegovo trenutno stanje "srazmerno stabilno".

Suđenje bivšim šefovima DB Srbije, optuženim za zločine policijskih i paravojnih jedinica nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, se nastavlja sutra iskazom narednog svedoka Simatovićeve odbrane.