HAG/DEN HAAG | 14.03.2012.

SVEDOK BURNE PROŠLOSTI

Tužilac u dokaze uveo obaveštajne izveštaje u kojima stoji da je svedok odbrane Franka Simatovića - bivši krajinski specijalac Goran Opačić, zvani "Klempo" – odgovoran za ubistvo jednog zatočenika u kninskom zatvoru, falsifikovanje dokumenata, pljačku tehnike i šverc cigareta, a potom je predočio i dve presude protiv njega - za nasilničko ponašanje u Loznici i za ubistvo civila u Škabrnji. "Sve je to laž i izmišljotina", poručuje svedok

Tužilac Grum/Groome je u današnjem unakrsnom ispitivanju predočio niz dokumenata koji obaraju kredibilitet bivšeg krajinskog specijalca Gorana Opačića. Svedok je prešao put od pozornika hrvatske policije, preko pripadnika "Knindži" kapetana Dragana do benkovačkog "teritorijalca" i tvrdi da mu je vojnička biografija besprekorno čista. Dokumenti u posedu tužilaštva, međutim, pokazuju drugačije.

Opačić svedoči na poziv odbrane Franka Simatovića, koji se zajedno sa nekadašnjim šefom Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovicom Stanišićem tereti za zločine policijskih i paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH. U glavnom ispitivanju je nastojao da umanji ulogu optuženih u zbivanjima u Krajini gde su, po optužnici, počinjeni zločini protiv hrvatskih civila.

U izveštaju hrvatske obaveštajne službe iz 1993. godine se navodi da je Opačić bio poznat po borilačkim veštinama i da je u kninskom zatvoru ubio jednog hrvatskog zarobljenika. Svedok odgovara da je tačan samo deo o borilačkim veštinama, a da je sve ostalo laž. U drugom obaveštajnom izveštaju stoji da se nakon ranjavanja 1993. godine lečio u belgijskoj bolnici, ali pod lažnim imenom Goran Petrović. Iako spori druge delove izveštaja, ne poriče da je putovao sa falsifikovanim pasošem koji mu je uručio "ministar spoljnih poslova" RSK, Slobodan Jarčević.

Dalje, u dokumentu upućenom DB Srbije u martu 1999. godine se navodi da su Goran Opačić i njegova dva brata umešani u pljačku traktora i kućnih aparata i šverc cigareta u Iloku. On, međutim, odgovara da se "nikada u životu nije bavio kriminalom" i da je sve "laž i izmišljotina". Lažni su, tvrdi, i navodi presude suda iz Srbije kojom je osuđen na jednogodišnju uslovnu kaznu zatvora zbog fizičkog napada na sina predsednika Udruženja ratnih veterana iz Loznice.

Konačno, Opačić negira izjave svedoka na osnovu kojih je pred sudom u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora kao počinilac i nalogodavac ubistva civila u Škabrnji u novembru 1991. godine. Tvrdio je da nije učestvovao u akciji, ali ga je tužilac demantovao predočavajući izveštaj jednog majora JNA neposredno nakon akcije u kojem se navodi da je Opačić priznao da je sa svojom grupom bio u Škabrnji, ali je zločine pripisivao "četničkim dobrovoljcima".

Ubistvo 38 civila u Škabrnji se navodi u optužnici protiv Stanišića i Simatovića te je tužiocu važno da dokaže vezu počinilaca, uključujući svedoka, sa DB Srbije. Pošto je u glavnom ispitivanju Opačić negirao da je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) srpske tajne službe, tužilac je danas predočio snimak iz 1997. godine sa svečanosti te jedinice u Kuli. Na snimku se vidi Opačić u maskirnoj uniformi i sa crvenom beretkom kako se rukuje sa Slobodanom Miloševićem, a zatim od Jovice Stanišića prima diplomu i nož u znak priznanja za ratni doprinos. Za razliku od drugih nagrađenih kojima je samo pružio ruku, Stanišić Opačića ljubi tri puta u obraz, a ubrzo zatim njegovo ime navodi kao primer "herojstva" pripadnika JSO. Na sugestiju da sve te činjenice "nedvosmisleno pokazuju" da je on "od najranijih ratnih dana" bio pripadnik DB Srbije i njene specijalne jedinice, Opačić je lakonski odgovorio: "To ispada da je tako, ali to u stvari tako nije".

Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću se nastavlja u utorak iduće sedmice.