HAG/DEN HAAG | 18.02.2011.

SUSPENDOVANA OPTUŽNICA PROTIV BERKA ZEČEVIĆA

Na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala profesor Berko Zečević rekao da su njegovi zahtjevi koje je uputio tužilaštvu u pogledu načina svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pogrešno shvaćeni, da se nije radilo o "odbijanju" saradnje već o odbrani "integriteta i slobode", te da je spreman da svjedoči koliko god sud traži. Optužnica suspendovana i biće povučena po okončanju svjedočenja profesora Zečevića koji je oslobođen iz pritvora i smješten u hotel

"Ja ću svjedočiti onoliko koliko vi časni sude smatrate da treba da svjedočim", rekao je prof. dr. Berko Zečević na prvom pojavljivanju pred sudijom O-Gon Kvonom/Kwon. "Drago mi je da to čujem", uzvratio je korejski sudija koji je najavio da će optužnica protiv profesora Zečevića biti povučena nakon što njegov iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, čiji je početak zakazan za sljedeći utorak, bude okončan.

Tako je riješen "neobični slučaj" profesora Zečevića, šefa katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu koji je u petak 11. februara uhapšen nakon što je odbio da svjedoči na poziv optužbe na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Profesor Zečević, međutim, kaže da se nije radilo o odbijanju da svjedoči. Naprosto je, kako je rekao, pogrešno shvaćen.

"Moja reakcija je bila usmjerena prema tužilaštvu zbog načina na koji su se odnosili prema meni", rekao Zečević, navodeći da je tužilaštvo odbilo da razmotri njegove prijedloge načina svjedočenja. On je objasnio da je zbog operacije kičme njegova sposobnost sjedenja i stajanja znatno ograničena, te je zbog toga "bez zadnjih namjera" predložio da svjedočenje ne bude duže od 180 minuta.

Osim zdravstvenim problemima, Zečević je svoje zahtjeve objasnio i nastojanjem da "odbrani integritet i slobodu" pošto je, kako je rekao, došao do saznanja da ih gubi "daljom saradnjom sa tužilaštvom". Kasnije je, kaže, postao svjestan da su ti njegovi zahtjevi pogrešno protumačeni. "Nikada mi nije bilo ni u primisli da ugrozim visoko poštovanje prema sudu koji je mnogo pomogao mojoj zemlja", rekao je Zečević tražeći da sud razmotri njegovu situaciju.

Sudija Kvon je rekao da je vijeće voljno da izađe u susret Zečeviću u pogledu njegovog zdravstvenog stanja i ograniči trajanje sjednica, naglašavajući ipak da nije na svjedoku "da određuje uslove svjedočenja", a posebno ne dužinu njegovog trajanja.

Optužnica protiv profesora Zečevića je suspendovana a on je ubrzo po okončanju rasprave oslobođen iz pritvora i smješten u jedan od haških hotela.

Profesor Zečević je do sada tri puta dao iskaz kao vještak optužbe na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, a kao svjedok o činjenicama u postupku protiv Momčila Krajišnika. Zečević će na suđenju Karadžiću svjedočiti o svojim ekspertizama o proizvodnji i korišćenju modifikovanih avio-bombi tokom opsade Sarajeva, kao i o vrsti, kalibru i pravcu iz kojeg je ispaljen projektil koji je izazvao prvi masakr na Markalama, u februaru 1994. godine.