HAG/DEN HAAG | 28.04.2015.

SUDIJSKI UKOR ŠEŠELJU

Veće sudije Antonetija se proglasilo nenadležnim da razmatra o zahtev Vojislava Šešelja da se protiv glavnog tužioca Bramerca primene "rigorozne disciplinske mere". Šešelj pozvan da se ubuduće uzdrži od takvih zahteva koji, po oceni veća, predstavljaju "zloupotrebu postupka" koju veće "neće tolerisati"

Pretresno veće francuskog sudije Žan Klod Antonetija/Jean Claude Antonetti se proglasilo nenadležnim da odlučuje o zahtevu optuženog Vojislava Šešelja da se protiv glavnog tužioca Serža Bramerca/Serge Brammertz primene "rigorozne disciplinske mere" i da se kazni zbog "neprimerenog ponašanja". Po Šešelju, Bramerc je prekršio ovlašćenja kada je tražio prekid Šešeljeve privremene slobode i njegov hitni povratak u Hag.

U odluci se navodi da je optuženi već iznosio slične argumente i da je veće 13. januara ove godine već odbilo da ih razmatra budući da se navodno neprimereno ponašanje odnosi na ovlašćenja koja je Savet bezbednosti UN preneo na glavnog tužioca Tribunala. Veće i dalje ima isto mišljenje, navode sudije ukazujući da nije na njima da preispituju mandat tužioca.

Sudije pozivaju Šešelja da ne pokreće ponovo pitanja o kojima je već odlučeno, jer to predstavlja zloupotrebu postupka koju veće ubuduće neće tolerisati.

Predsedavajući veća sudija Antoneti je priložio izdvojeno ali saglasno mišljenje u kojem napominje da je prevashodni zadatak veća da odlučuje o krivici ili nevinosti optuženog koji se, u ovom slučaju, tereti za neke od najtežih zločina počinjenih na teritoriji Vojvodine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1991. do kraja 1993. godine.