HAG/DEN HAAG | 02.02.2010.

STRELJANJE NA MOSTU U KOTLINI

Asim Bašić iz sela Bašići kraj Gackog je, mada ranjen, uspeo da pobegne i preživi streljanje grupe od oko deset Muslimana na mostu u mestu Kotlina

Asim Bašić, bagerista iz sela Bašići kraj Gackog, je na suđenju čelnicima policije Srba u Bosni Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu opisao kako je u avgustu 1992. preživeo streljanje na mostu u Kotlini.

U proleće te godine, rekao je svedok, bošnjačke radnje u Gackom su minirane i zapaljene, a Bošnjaci su otpuštani iz državnih preduzeća su otpušteni. On je prestao da odlazi na posao nakon što mu je poslovođa saopštio da su ga policajci tražili radi "informativnog razgovora". Znao je, kaže, da se oni koji su tih dana privođeni na informativni razgovor "ne vraćaju, već završe u podrumu hotela Terma".

Hotel Terma se u optužnici navodi na spisku zatočeničkih objekata u kojima su tokom juna 1992. godine zatvarani, prebijani i seksualno zlostavljani Bošnjaci. Po optužnici, deo zatočenika je preminuo od posledica prebijanja. Za zločine u Gacku tereti se prvi ministar policije bosanskih Srba Mićo Stanišić, a ne i suoptuženi Župljanin.

Nakon što je u junu 1992. godine svedokova kuća srušena u granatiranju, on je sa porodicom i oko 500 ljudi iz okolnih sela proveo dva meseca u obližnjim planinama. Prema svedoku vojska je granatirala selo, a policajci su potom ulazili i "pljačkali šta su stigli, a koga bi našli živog oni bi ga ubili".

Bašić je uhapšen sa grupom od oko 50 muškaraca i jednom ženom kada su sa planine sišli u selo Berkovići. Sprovedeni su u seosku stanicu policije gde su im oduzeti novac i lične isprave a zatim ih je policija prebacila do stanice policije Gacko. Po izlasku iz autobusa morali su da prođu špalir žena, dece i vojnika koji su ih udarali drvenim i metalnim palicama. U zgradi policije bili su zatočeni nekoliko dana bez hrane i vode i prisiljeni da vrše nuždu u ćelijama. Tokom tog perioda svedok je teško pretučen više puta i primoravan da potpiše izjavu u kojoj se navodi da je ubijao Srbe i silovao žene, što je on odbio.

Nekoliko dana kasnije je, vezanih ruku, sa desetak zatočenika "strpan" u kamion, odveženi su do mosta u mestu Kotlina gde im je naređeno da se postroje uz ivicu mosta. Rezervni policajac, profesor istorije Dragan Lažetić, izdao je naredbu grupi lokalnih policajaca da pucaju. Bešić je pogođen u ruku i dok je ležao video je kako Lažetić puca u glavu svakom od streljanih. Kada je čuo da Lažetić govori da mu je ostao još samo jedan metak odlučio je da ustane i pokuša da pobegne. Trčao je do obližnjeg muslimanskog sela gde je dobio lekarsku pomoć. Iste večeri je kroz dvogled posmatrao kako načelnik SUP Gacko dolazi kolima na most i zajedno sa ostalima iz streljačkog voda baca ubijene za mosta u lokvu, a potom na njih baca bombu.

Stanišićeva odbrana je ukazivala na navodne nedoslednosti u svedokovim izjavama tvrdeći da je ranije rekao da je ranjen samo jednom, ali je svedok to odbacio i naglasio da su ga doktori pregledali i ušili mu obe rane.