HAG/DEN HAAG | 16.02.2011.

STOJIĆEVA ODBRANA: HERCEG BOSNA KAO "TREĆI ENTITET"

Odbrana Brune Stojića u završnoj riječi istakla da se međunarodnim svjedocima ne može vjerovati jesu su bili pristrasni i neobaviješteni, te da je u Dejtonu Republika Srpska "nagrađena za etničko čišćenje" jer je dobila zaseban entitet dok je tužilac u Hagu Herceg Bosnu proglasio "paradržavnom tvorevinom", iako "treći entitet" više nje tabu tema. Počela završna riječ odbrane Slobodana Praljka

Odbrana Brune Stojića je u nastavku završne riječi istakla da se ne može vjerovati dojmovima predstavnika međunarodnih organizacija o bivšim liderima bosanskih Hrvata pošto su oni bili "pristrasni" i "neobaviješteni". A upravo na tim dojmovima se, po mišljenju odbrane, temelje optužbe za udruženi zločinački poduhvat protiv šestorice bivših lidera Herceg Bosne.

Stojićeva braniteljica Senka Nožica je, između ostalog, navela da su "pogrešni dojmovi" o njenom klijentu stečeni na osnovu tvrdnji bivšeg šefa vojnih posmatrača UN, Bo Pelnasa, koji je rekao da je Stojić 17. aprila 1993. godine na sastanku u Mostaru pištoljem prijetio Ejupu Ganiću. Odbrana tvrdi da ti navodi nisu tačni i ukazuje na svjedočenje Milivoja Petkovića koji je rekao da Stojić na tom sastanku nije nikog napadao i vrijeđao, niti je nosio pištolj.

Nožica se kritički osvrnula i na međunarodnu zajednicu rekavši da je ona u Dejtonu "nagradila etničko čišćenje" jer je priznala Republiku Srpsku kao zaseban entitet. Istovremeno, kako je dodala, tužilaštvo Tribunala je Herceg Bosnu "proglasilo paradržavnom tvorevinom".

Po Nožici, u Dejtonu je stvorena nefunkcionalna BiH u kojoj većina Hrvata smatra da su im uskraćena određena prava. Ukazujući da su zabrinutost tim povodom nedavno izrazili i hrvatski predsjednik Josipović i drugi koji su bili opozicija Franji Tuđmanu, Nožica je primjetila da "treći entitet i Herceg Bosna više nisu tabu tema".

Takve opaske podigle su na noge tužioca Keneta Skota/Kenenth Scott koji je, suprotno uobičajenoj praksi da se ne prekidaju završne riječi, uložio prigovor što Stojićeva braniteljica iznosi "činjenične tvrdnje koje se ne nalaze u spisu".

Negirajući Stojićevu odgovornost po svim tačkama optužnice Nožica je, između ostalog, primjetila da je advokat Jadranka Prlića u završnoj riječi indirektno sugerisao da je Mate Boban prenio svoja ovlaštenja za zatvore i logore HVO na Stojića što, kako je rekla, "nije tačno". Odbacila je i navode odbrane Milivoja Petkovića da odgovornost za protupravno hapšenje Muslimana i njihove korištenje za prisilni rad leži na Odjelu obrane kojim je upravljao Stojić.

Kobranilac Karim Kan/Kahn je u finišu završne riječi naglasio da Stojić - za razliku od Prlića, Praljka i Petkovića - nije bio važna osoba. "Tvrditi da je Stojić bio nadređeni Praljku i Petkoviću i ravan Prliću je besmislica", rekao je Kan i zaključio da protiv Stojića nema čvrstih dokaza i da ga treba osloboditi.

Nakon toga počela je završna riječ odbrane generala Slobodana Praljka kojeg zastupaju advokati Božidar Kovačić i Nika Pinter. U prvih pola sata Kovačić je negirao tvrdnju tužioca da je u BiH od aprila 1992. do marta 1994. godine postojao međunarodni oružani sukob.

Kovačić je podsjetio na iskaz svjedoka Miomira Žužula koji je tvrdio da je Alija Izetbegović nudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, ali da je to bivši hrvatski predsjednik navodno odbio. Kovačić je dodao da je to u svojoj pisanoj izjavi potvrdio bivši visoki oficir UN Žan Klajn/Jacques Klein ali da ju je vijeće odbilo uvrstiti u spis.

Praljak će u sutrašnjem nastavku završne riječi njegove odbrane iskoristiti pravo da se lično obrati sudijama.