HAG/DEN HAAG | 12.05.2015.

STATUSNA KONFERENCIJA U PREDMETU BIVŠIH ČELNIKA HERCEG BOSNE

Statusnoj konferenciji u predmetu bivših lidera Herceg Bosne prisustvovala četvorica optuženih - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoje Petković - dok se Valentin Ćorić zbog zdravstvenih problema odrekao prava da bude u sudnici, dok je Berislav Pušić na privremenoj slobodi

Bez prethodne najave, u Tribunalu je danas održana redovna konferencija o stanju u žalbenom predmetu bivših čelnika Herceg Bosne - Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Od šestorice optuženih statusnoj konferenciji su prisustvovala samo četvorica. Pušić je i dalje, uz odobrenje vijeća, na privremenoj slobodi dok se Ćorić odrekao prava da prisustvuje konferenciji jer se, po riječima advokata Dražena Plaveca, "ne osjeća dobro".

Nijedan od četvorice prisutnih nisu imali primjedbi na uslove u Pritvorskoj jedinici, niti zdravstvenih problema o kojima bi eventualno željeli da obavijeste sudiju. Prlić je rekao da se fizički i psihički osjeća jako dobro, na što mu je predžalbeni sudija Teodor/Theodor Meron odgovorio "vi vrlo dobro i izgledate". "Izdržao sam ovo stanje jedanaest i po godina, pa se nadam da ću tako i nastaviti", rekao je zatim Praljak. Petković, također, "nema nikakvih problema", kao ni Stojić koji je "generalno u redu".

Sudija Meron je, zatim, obavijestio strane da su svi žalbenih podnesci i odgovori na njih dostavljeni do 12. januara i rekao da se od odbrane i tužilaštva očekuje da podnesu replike najkasnije do 29. maja ove godine. Pošto su žalbeni podnesci Prlića, Stojića, Praljka i Ćorića dostavljeni pod oznakom "tajno" sudija Meron je zatražio da u roku od 30 dana dostave javne verzije tih dokumenata.

Bivši čelnici bosanskih Hrvata su prvostepenom presudom izrečenom u maju 2013. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene na prostoru Herceg Bosne od njenog formiranja 18. novembra 1991. do okončanja hrvatsko-muslimanskog sukoba u aprilu 1994. godine. Suđenje je počelo u aprilu 2006. godine i trajalo je punih pet godina. Žalbena rasprava u ovom predmetu je planirana za ljeto 2016., a izricanje konačne presude za juni 2017 godine.