14.12.2016.

STANJE U PONOVLJENOM POSTUPKU PROTIV STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Opseg predmeta i zdravlje bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije, koji se zajedno sa svojim nekadašnjim zamenikom tereti za zločine nad nesrbima od 1991. do 1995. godine, bile su teme dvodnevne rasprave u ponovljenom postupku protiv Jovice Stanisića i Franka Simatovića

Konferencija o stanju u ponovljenom postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića se ovog puta odvijala u nastavcima. Prvo je u ponedeljak, na sednici zatvorenoj za javnost, Pretresno veće saslušalo holandskog psihijatra Erika Fermetena/ Eric Vermetten, koji je u Beogradu pregledao bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića.

Drugog dana, u sredu, vođena je rasprava o statusu predmeta u kojem strane, kako je naveo predraspravni sudija Barton Hol/ Burton Hall, nisu postigle dogovor oko toga koja bi se svedočenja iz prethodnog suđenja Stanišiću i Simatoviću mogla koristiti u novom postupku. Dogovor među stranama je izostao i u vezi sa činjenicama utvrđenim u prethodnom postupku.

Nesaglasnost među stranama, kako je pokazala rasprava, postoji i oko opsega predmeta, na šta se ukazuje u još nerešenom podnesku odbrane. Branioci optuženih, naime, prigovaraju na proširivanje optužbi novim incidentima kao što je ubistvo civila na vukovarskoj Ovčari u novembru 1991, iako tužilac tvrdi da se Stanišić i Simatović ne terete za ova ubistva.

Na primedbu Stanišićevog branioca Vejna Džordaša/ Wayne Jordash da tužilac “pred samo suđenje menja optužbe”, umesto da ih reducira i učini razumljivim, šef tima optužbe Daglas/ Douglas Stringerje odgovorio da tužilaštvo ne tvrdi da su optuženi odgovorni za ubistva na Ovčari ali da je “na hiljade nesrba proterano iz Vukovara, a počinitelje su obskrbili ili obučili optuženi”, odnosno Državna bezbednost Srbije.

Odbrana zahteva jasno i precizno formulisane optužbe kako bi znala “za šta se zapravo terete” optuženi a predraspravni sudija zaključio je raspravu rekavši da će veće razmotriti ove primedbe.

Naredna statusna konferencija najavljena je za februar 2017.