HAG/DEN HAAG | 08.07.2004.

STANIŠIĆ TREBA DA PLATI POLA MILIONA DOLARA ZA ODBRANU

Prema odluci Sekretarijata Haškog tribunala, učešće Joviće Stanišića troškovima njegove odbrane treba da iznosi 483.075 dolara

Jovica Stanišić moraće da plati nešto manje od pola miliona dolara za troškove svoje odbrane, odlučio je Sekretarijat Tribunala obračunavši vrednost pokretne i nepokretne imovine kojom optuženi raspolaže.

Sekretarijat je ustanovio da bivši šef Državne bezbednosti Srbije zajedno sa suprugom, poseduje kuću, stan i dve garaže u Beogradu, plac u Mramoraku, Neštinu i Suseku, kao i dve zemljišne parcele u Kajtasovi. U procenu ukupne vrednosti Stanišićeve imovine ušla su i vozila Polo Classic i džip Grand Cherooke, u vlasništvu njegove supruge i sina.

Kako je navedeno u odluci, pored penzija, Stanišić i njegova supruga primaju i izvesnu sumu mesečno od Skupštine Srbije i Crne Gore.

Sekretarijat je izračunao da Stanišićevo učešće u troškovima odbrane – tokom predpretresnog postupka i sudjenja - treba da iznosi tačno 483.075 dolara. Toliki iznos će biti odbijen od ukupnih sredstava koja je Sekretarijat odobrio za Stanišićevog glavnog branioca, holandskog advokata Gert-Jan Knoops/Hert Jan Knopsa i njegovog asistenta Wayne Jordash/Vejna Džordaša iz Londona. Prosečni mesečni troškovi odbrane po optuženom iznose oko 25.000 dolara.

Jovica Stanišić je, zajedno sa Frankom Simatovićem, optužen za zločine koje su policijske i paravojne snage pod kontrolom Službe državne bezbednosti Srbije počinile od 1991. do 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.