HAG/DEN HAAG | 12.01.2006.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ TRAŽE DA SE IZJASNE VIDEO-LINKOM

Tužilac smatra da bi o novim navodima optužnice Jovica Stanišić i Franko Simatović trebalo da se izjasne u Hagu, dok je stav odbrane da je "bolje, praktičnije i jeftinije" da se to obavi video-linkom, iz Beograda. Branilac najavio skoro podnošenje zahteva za utvrđivanje procesne sposobnosti Jovice Stanišića.

Bivši šefovi Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, koji su privremeno oslobođeni do početka suđenja, ne bi želeli da se vraćaju u Hag na dodatno izjašnjavanje o navodima izmenjene optužnice, već traže da se to obavi video-linkom ili telefonom. Stanišić i Simatović treba da se izjasne o novim navodima koji ih terete za zločine u području Srebrenice počinjene od strane "Škorpiona", koji se u izmenjenoj optužnici definišu kao jedna od "specijalnih jedinica Državne bezbednosti Srbije."

Stanišićev holandski branilac Hert Jan Knops/Geert Jan Knoops je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku ukazao da je poslednjih meseci došlo do daljeg pogoršanja zdravstvenog stanja njegovog klijenta i da on nije u stanju da putuje, najavljujući da će uskoro podneti zahtev za utvrđivanje njegove procesne sposobnosti. S druge strane, Simatović nema zdravstvenih problema ali bi, prema njegovom braniocu Zoranu Jovanoviću, bilo "mnogo bolje, praktičnije i jeftinije" da se izjasni iz Beograda, video-linkom ili telefonom.

Tužilac Hildegard Erc-Reclaf/Uertz Retzlaff bi, kako je rekla, "više volela da se optuženi o novim optužbama izjasne u Hagu", ali prihvata da u slučaju Stanišića mogu postojati zdravstveni razlozi protiv putovanja. No u tom slučaju, smatra tužilac, odbrana mora da podnese medicinsku dokumentaciju kojom će potkrepiti tvrdnju da optuženi nije u stanju da putuje. A što se Simatovića tiče, zaključila je Erc-Reclaf, "on može i treba da bude ovde", odnosno u Hagu.

Predraspravni sudija O-Gon Kvon/Kwon je sugerisao Stanišićevom braniocu da dostavi formalni podnesak kojim će tražiti izjašnjavanje video-linkom, nakon čega će veće doneti svoju odluku. No pre toga, sudije treba da odluče o zajedničkom zahtevu odbrane Stanišića i Simatovića kojim se traži dozvola za ulaganje žalbe na odluku veća da prihvati izmenjenu optužnicu.