HAG/DEN HAAG | 18.12.2015.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ NEGIRALI KRIVICU

Jovica Stanišić i Franko Simatović ostali pri stavu iz 2003. godine kada su se na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Podnet zahtev za hitno puštanje optuženih na privremenu slobodu do početka novog suđenja

Bivši šefovi Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH. Preciznije, njihovi branioci Vejn Džordaš/Wayne Jordash i Mihajlo Bakrač saopštili su da optuženi ostaju pri navodu koji su dali na prvom pojavljivanju pred Tribunalom 2003. godine.

Današnje izjašnjavanje prva je faza postupka koji će se voditi pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, nakon što je pre tri dana Žalbeno veće Tribunala poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu i suđenje vratilo na početak po istoj optužnici, ali uz primenu ispravnih pravnih standarda.

Optužnicom je pokriven period od 1991. do 1995. godine na područjima takozvanih SAO Krajina i SAO Baranja, Slavonije i Zapadni Srem u Hrvatskoj, kao i opštine Bijeljina, Zvornik, Bosanski Šamac, Sanski Most, Doboj i Trnovo u BiH.

Odbrane bivših šefova tajne službe Srbije saopštili su danas da su u ime svojih klijenata podneli zahteve za privremenu slobodu, navodeći da su već pribavili neophodne garancije vlade Srbije. Tim optužbe, koji je danas predvodio Matijas Markusen/Matthias Marcussen, a priori se ne protivi zahtevu, ali pre odluke veća traži zdravstveni pregled koji će biti obavljen u najkraćem roku. U podnesku odbrane za privremeni dopust se navodi da je Stanišićevo zdravlje "loše ali stabilno", kao i da bi boravak kod kuće svakako doprineo poboljšanju.

Tokom današnjeg zasedanja odbrana je pokrenula pitanje početka ponovljenog suđenja, pa je sudija Barton Hol/Burton Hall rekao da će već narednih sedmica stvari biti jasnije. Umesto da umiri odbrane, pretpretresni sudija ih je uznemirio, jer oni zapravo žele da pripreme traju što duže. Nisu, kažu, očekivali ovakav razvoj događaja i ponovljeno suđenje, pa žele ispočetka da se upoznaju sa dokazima, oforme nove timove odbrane i prouče šta se u međuvremenu dešavalo na drugim, "srodnim", haškim suđenjima.

Tim optužbe takođe tek treba da bude u potpunosti formiran, ali tužilac Markusen smatra da će biti spreman za početak procesa, ma kad se to desilo.

Poželevši prisutnima u sudnici srećne novogodišnje praznike, sudija Barton Hol zaključio je današnje prvo pojavljivanje optuženih po novoj-staroj optužnici, što je ujedno i poslednje zasedanje u Hagu pred zimsku sudsku pauzu.