HAG/DEN HAAG | 28.07.2004.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Uzimajući u obzir, kako se navodi u saopštenju, saradnju i karakter optuženih, kao i garancije vlada u Beogradu i Podgorici, Pretresno veće odobrilo privremeno oslobadjanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Tužilaštvo najavljuje žalbu i zahtev da se zadrži izvršenje odluke Pretresnog veća.

Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov nekadašnji zamenik Franko Simatović će početak sudjenja za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskjoj i Bosni i Hercegovini sačekati na slobodi. Pretresno veće, kako se navodi u saopštenju koje je danas posle podne objavljeno u Hagu, je uvereno da će se optuženi vratiti u Hag na sudjenje i da, dok budu na privremenoj slobodi, neće predstavljati nikakvu opasnost po žrtve, svedoke ili neke treće osobe.

Pri razmatranju njihovog zahteva za privremeno oslobadjanje sudije su, kako se navodi u današnjem saopštenju, imale u vidu dobrovoljnu predaju, saradnju i karakter Stanišića i Simatovića, kao i garancije koje su ponudile vlade Državne zajednice Srbije i Crne Gore i svake od republika ponaosob.

Stanišić i Simatović su na slobodu pušteni pod “specifičnim uslovima” navedenim u odluci, čiji puni tekst nije do ovog trenutka objavljen.

U tužilaštvu najavljuju žalbu na odluku Pretresnog veća kao i zahtev da se, do odluke Žalbenog veća, zadrži izvršenje današnje odluke. Slično se dogodilo u junu 2002. kada je isto Pretresno veće odobrilo privremeno oslobadanje Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića, ali su obojica optuženih ostali u pritvoru do rešenja o žalbi tužilaštva. Žalbeno veće je u oktobru 2002. usvojilo žalbu tužilaštva i poništilo odluku o njihovom puštanju na slobodu.