HAG/DEN HAAG | 03.12.2004.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ IPAK NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Žalbeno veće Tribunala odbacilo zahtev tužilaštva za poništavanje odluke Pretresnog veća o privremenom oslobadjanju Stanišića i Simatovića

Žalbeno veće Tribunala danas je potvrdilo odluku Pretresnog veća u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića od 28. jula ove godine da optuženi, do početka sudjenja, budu privremeno oslobodjeni.

Odlukom Žalbenog veća, koja je objavljena kasno popodne, odbačeni su argumenti iz žalbe tužilaštva od 29. jula 2004. da je Pretresno veće pogrešilo donoseći odluku da Simatović i Stanišić, optuženi za zločine koje su policijske i paravojne snage pod kontrolom Službe državne bezbednosti Srbije počinile od 1991. do 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, mogu biti privremeno pušteni na slobodu.

Tužilaštvo nije uverilo sudije Žalbenog veća bi optuženi, na privremnoj slobodi, mogli da predstavljaju opasnost po žrtve i potencijalne svedoke, te da je Pretresno veće pogrešilo prihvatajući garancije Vlade Srbije jer nije dalo odgovarajuću težinu činjenici da vlasti u Beogradu ne ispunjavaju svoje obaveze prema Tribunalu.