HAG/DEN HAAG | 11.01.2006.

SREBRENICA I "ŠKORPIONI" U IZMENJENOJ OPTUŽNICI PROTIV STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Del Ponte potpisala izmenjenu optužnicu kojom se bivši šef Državne bezbednosti Srbije i nekadašnji zapovednik Jedinice za specijalne operacije terete za ubistva zarobljenika iz Srebrenice koje su izvršili pripadnici "Škorpiona", u optužnici definisani kao "jedna od specijalnih jedinica DB Srbije." Očekuje se da će Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, biti uskoro pozvani u Hag na novo izjašnjavanje o navodima optužnice

Drugom izmenjenom optužnicom koju je tokom sudske pauze potpisala glavni tužilac Karla/Carla del Ponte, Jovica Stanišić i Franko Simatović "olakšani" su odgovornosti za masakr u vukovarskoj Ovčari i ubistva u Mrkonjić gradu, ali su im dodati zločini koje su nad srebreničkim Muslimanima u leto 1995. godine počinili pripadnici jedinice "Škorpioni."

Prema izmenjenoj optužnici, "specijalne jednice službe Državne bezbednosti Srbije pod kontrolom Stanišića i Simatovića, uključujući 'Crvene beretke' i 'Škorpione' učestvovale su u napadima VRS na enklave Srebrenica i Žepa" u leto 1995. godine. Nekoliko sedmica pre napada VRS, kako se navodi, Stanišić i Simatović su naredili "Škorpionima" da iz baze u Đeletovcima pređu u područje Sarajeva i uspostave bazu u selo Trnovo u podnožju planine Treskavica. "Škorpioni" su tu, tvrdi tužilaštvo, bili pod komandom Franka Simatovića koji je sa komandnog mesta na Jahorini zapovedao združenim snagama srpskog MUP-a i Državne bezbednosti.

Zadatak "Škorpiona" i drugih specijalnih jedinica MUP-a i DB Srbije je, navodi se u optužnici, bio da koordiniranim akcijama napadnu snage Armije BiH u području Sarajeva, kako bi ih izvukle sa položaja oko Srebrenice i Žepe i tako olakšale Vojsci Republike Srpske zauzimanje tih enklava. Taktika je urodila plodom i snage VRS pod komandom Ratka Mladića su između 12. i 20. jula 1995. uspostavile punu kontrolu nad enklavama i zarobile na hiljade muslimanskih muškaraca.

Deo tih zarobljenika je, prema optužnici, "dodeljen raznim jedinicama iz Republike Srpske i Srbije, u cilju njihovog ubistva." Pun autobus zarobljenika dovezen je u bazu "Škorpiona" na Treskavici, gde je odmah po dolasku izvedeno i streljano 15 muškaraca. Pod komandom Slobodana Medića zvanog "Boca", šest zarobljenika utovarno je na kamion i odvezeno do izolovane lokacije na kojoj su streljani, a njihovo pogubljenje je snimljeno na video traci. Deo tog video snimka je, podsetimo, tužilaštvo 1. juna prošle godine prikazalo na suđenju Slobodanu Miloševiću, tokom unakrsnog ispitivanja policijskog generala Obrada Stevanovića.

Mada im je optužnica proširena novim zločinima, broj tačaka je ostao isti kao u originalnoj optužnici od 1. maja 2003. godine. Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i nekadašnji zapovednik Jedinice za specijalne operacije Franko Simatović se u pet tačaka terete za progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, deportacije i prinudan transfer stanovnika iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine u periodu od maja 1991. do decembra 1995. godine.

Očekuje se da će Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, biti uskoro pozvani u Hag, kako bi se izjasnili o navodima izmenjene optužnice.