HAG/DEN HAAG | 22.03.2012.

SRBIJA DA SE IZJASNI O ZAHTEVIMA STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Pretresno veće sudije Orija naložilo srpskim vlastima da se izjasne o zahtevima odbrana Jovice Stanišića i Franka Simatovića za dobijanje garancija za njihov eventualni boravak na privremenoj slobodi tokom aprila. Izjašnjavanje Srbije predviđeno u sudnici 28. marta ukoliko pre tog datuma ne stigne pisano obrazloženje

Odbrane Jovice Stanišića i Franka Simatovića nedavno su podnele zahtev da njihovi klijenti tokom predstojeće pauze na suđenju – od 30. marta do 30. aprila – budu pušteni na privremenu slobodu. Jedan od uslova da zahtev budu prihvaćen jeste i dostavljanje garancija Republike Srbije da će obezbediti njihov boravak na svojoj teritoriji, kao i povratak u pritvor Tribunala. Takve garancije, međutim, po zahtevu Stanišića i Simatovića nisu dostavljene, pa je reagovalo Pretresno veće.

Sudije su 6. marta ove godine pozvale srpske vlasti da se u roku od deset dana izjasne u vezi sa zahtevima odbrana, ali to do danas nije učinjeno, niti je ponuđeno neko obrazloženje za odsustvo odgovora. Zbog toga je Pretresno veće naložilo Republici Srbiji da se po zahtevu optuženih izjasni usmeno u sudnici na raspravi koja je u tu svrhu zakazana za sredu 28. marta, s tim da će sednica biti otkazana ako odgovor srpskih vlasti pre tog datuma stigne u pisanoj formi.

Bivši šefovi Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za zločine policijskih i paravojnih formacija pod njihovom kontrolom nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH. Zločini ubistva, progona, deportacija i prisilnih premeštanja su, po tužiocu, počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova tih republika.

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću je, inače, za 28. mart zakazana i rasprava o ostalim administrativnim pitanjima, a pre toga, počev od ponedeljka, nastaviće se dokazni postupak odbrane.