HAG/DEN HAAG | 19.09.2016.

SPORI NAPREDAK TRIBUNALOVOG "NAJGOREG ŽALBENOG POSTUPKA"

Žalbena rasprava u predmetu šestorice bivših čelnika Herceg Bosne biće najverovatnije održana u prvoj četvrtini 2017. godine, najavio je predsedavajući sudija ukazujući da se radi o do sada "najgorem žalbenom postupku"

Konačna presuda u tribunalovom do sada "najgorem žalbenom postupku" biće izrečena do kraja novembra 2017. godine - potvrdio je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku sudija Karmel Ađus/Carmel Agius. Radi se o predmetu šestorice bivših čelnika Herceg Bosne, osuđenih i maju 2013. godine na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine. Konferenciji o stanju u žalbenom postupku prisustvovali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković i Valentin Ćorić, dok je šesti optuženi Berislav Pušić privremeno oslobođen do žalbene rasprave.

Na pitanje prvooptuženog Jadranka Prlića da objasni zašto je ovaj žalbeni postupak "najgori" u dosadašnjoj tribunalovoj praksi, sudija Ađus je odgovorio da se radi o "ogromnom i izuzetno složenom predmetu" sa nekoliko stotina žalbenih osnova koji se često međusobno prepliću ali se ipak moraju posebno razmatrati jer se tiču različitih optuženih.

Pored šestorice optuženih na prvostepenu presudu se, podsetimo, žalilo i tužilaštvo koje traži znatno oštrije kazne, zapravo njihovo dupliranje u odnosu na izrečene: po 40 godina za Prlića,Stojića, Praljka i Petkovića, 35 za Ćorića i 25 za Pušića.

Uprkos obimnosti i složenosti predmeta Žalbeno veće, rekao je sudija Ađus, "izlazi s njim na kraj" i žalbenu raspravu planira u februaru ili martu 2017. nakon čega će uslediti većanje o konačnoj presudi planiranoj za kraj novembra sledeće godine.