HAG/DEN HAAG | 20.04.2012.

SPOR OPTUŽBE I STANIŠIĆEVE ODBRANE OKO MLADIĆEVIH DNEVNIKA

Tužilac odbacuje tvrdnje odbrane Jovice Stanišića da je menjao stav Mladićevim dnevnicima i podseća da od trenutka kada su oni pronađeni i prevedeni tvrdi da su oni autentični, ali da možda nisu kompletni, odnosno da mogu da postoje dodatne beležnice koje još nisu pronađene

Odbrana bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića je početkom aprila Pretresnom veću sudije Orija/Orie dostavila podnesak u kojem zahteva da tužilac saopšti da li smatra da su ratni dnevnici Ratka Mladića menjani, namerno oštećeni i jesu li pisani na sastancima kojima je Mladić prisustvovao ili nakon toga. Branioci navode da je optužba tokom iskaza veštaka odbrane Dejvida Brauna/David Browne menjala stav po pitanju kompletnosti i pouzdanosti Mladićevih beležnica i zato zahteva da se o tome ponovo izjasni. Tužilac u današnjem odgovoru odbacuje tvrdnje branilaca i navodi da nije menjao stav i da nema potrebe da se izjašnjava o "svedocima, dokazima i teorijama odbrane".

Optužba navodi da nikada nije tvrdila da dnevnici predstavljaju sve što je bivši komandant vojske bosanskih Srba ikada napisao, jer – u skladu sa zdravim razumom – nema načina da se sazna postoje li još neke beležnice koje do sada nisu pronađene. Tužilac jedino može da kaže da postoje beležnice koje su otkrivene i da su one Mladićevih ruku delo. Drugo, tužilac smatra da su Mladićevi dnevnici "savremeni", odnosno da su pisani u vreme kada su držani sastanci o kojima se u njima govori i ne razume na osnovu čega je odbrana shvatila da je taj stav ikada menjan.

Jedna od teorija odbrane je da je Mladić naknadno menjao beleške sa ciljem da u zločine "uplete Stanišića", a tužilac smatra da su izmene unošene "legitimno", odnosno da ih je sam autor unosio u toku pisanja bez posebne namere da bilo koga inkriminiše. Odbrana, dalje, navodi da je tužilac u dokaze uveo samo neke isečke Mladićevih dnevnika što sugeriše da za preostale delove smatra da su "nepouzdani". To nije slučaj, odgovara tužilac, i objašnjava da su po njegovom zahtevu u dokaze uvedeni delovi za koje smatra da su relevantni za suđenje Stanišiću i Simatoviću i da se ne protivi eventualnom zahtevu odbrane da se u sudske spise uvedu i dodatni delovi Mladićevih beležnica.

Zbog svega navedenog, tužilac smatra da bi veće trebalo da odbaci zahtev odbrane o ponovljenom iznošenju stava optužbe ili, alternativno, da dosadašnje odgovore, uključujući i današnji podnesak, prihvati kao stav tužilaštva o Mladićevim dnevnicima.

Na adresu Pretresnog veća sudije Orija danas je stigao još jedan podnesak. Stanišićevi branioci su, naime, obavestili sudije da povlače raniji zahtev da se Republici Srbiji izda obavezujući nalog za dostavljanje dokumenata, jer je taj nesporazum između branilaca i predstavnika srpskih vlasti očito rešen.

Bivši šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za zločine policijskih i paravojnih jedinica pod njihovom komandom nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH. Na suđenju je do početka maja određena jednomesečna pauza koju, po odobrenju veća, Simatović provodi na slobodi. Sličan zahtev za puštanje na privremenu slobodu podneo je i Stanišić ali odluka o tome do sada nije javno objavljena.