HAG/DEN HAAG | 14.11.2013.

SLUČAJ ŠEŠELJ KREĆE SA MRTVE TAČKE

Pretresno veće pozvalo optuženog lidera srpskih radikala i tužilaštvo da se u roku od dve sedmice izjasne na koji način bi, po njihovom mišljenju, trebalo nastaviti postupak koji je privremeno obustavljen nakon diskvalifikacije jednog i imenovanja novog sudije. Sudija Antoneti predlaže da se razmotri da li pokrenuti postupak za nepoštovanje suda protiv onih koji su objavili privatno pismo diskvalifikovanog sudije Harhofa

Veće sudije Antonetija/Antonetti koje vodi suđenje Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine protiv čovečnosti u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, naložilo je tužilaštvu i optuženom da se u roku od 14 dana izjasne kako bi, po njihovom mišljenju, trebalo nastaviti postupak, privremeno prekinut zbog diskvalifikacije jednog od sudija.

Veće je izdalo nalog nakon što je senegalski sudija Mandiaje Nijang/Mandiaye Niang zamenio Danca Harhofa, diskvalifikovanog - na zahtev Šešelja - zbog navodne pristrasnosti u prilog osude optuženih. Izricanje presude Šešelju, zakazano za 30. oktobar ove godine, je nakon toga odloženo dok se ne imenuje zamena za diskvalifikovanog sudiju i dok se on ne upozna sa predmetom kako bi mogao da se uključi u odlučivanje.

Uz nalog veća, sudija Antoneti je priložio izdvojeno mišljenje u kojem izražava zabrinutost za "proceduralnu budućnost" predmeta. Sudija Antoneti je ponovio da je Šešelj u pritvoru više od 10 godina i da, mada mu je "ekspeditivnost" suđenja bila prioritet, spoljašnje nepredviđene okolnosti su ga sprečile da ostvari taj cilj.

Antoneti predlaže da se strane izjasne o četiri pitanja koja bi, po njemu, mogla da utiču na "produžetak" ili "skraćivanje" postupka. Predsedavajući predlaže imenovanje ekipe pravnih savetnika koji će biti na stalnom raspolaganju veću, otvaranje postupka za nepoštovanje suda protiv onih koji su danskom listu dostavili privatno pismo sudije Harhofa, zatim utvrđivanje od koje bi tačno faze trebalo nastaviti postupak, kao i imenovanje rezervnog sudije.

Da je rezervni sudija imenovan ranije, presuda bi bila izrečena 30. oktobra, zaključio je sudija Antoneti, pozivajući strane da se izjasne o budućnosti postupka i njegova četiri pitanja, odnosno predloga.