HAG/DEN HAAG | 08.07.2005.

'ŠKORPIONI' U JOŠ JEDNOJ OPTUŽNICI?

Obrana se protivi proširenju optužnice protiv Stanišića i Simatovića na zločine u Srebrenici kao i zajedničkom suđenju s Vojislavom Šešeljom i Milanom Martićem.

Obrana Franka Simatovića protivi se proširenju njegove optužnice na zločine u području Srebrenice, kako je u maju predložio tužitelj. Simatović je zajedno s bivšim šefom Jovicom Stanišićem, koji je vodio Državnu bezbjednost Srbije, optužen za zločine koje su između 1991. i 1995. godine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne formacije stvorene - prema optužnici - "uz pomoć ili od strane Državne bezbjednosti Srbije."

Tužitelji navode da u vrijeme podizanja optužnice nisu imali u posjedu video snimku koja prikazuje kako 'Škorpioni' ubijaju šest bošnjačkih zatočenika za vrijeme ofanzive u srebreničkoj enklavi 1995. godine, a to - po tužitelju - ukazuje da su snage iz Srbije sudjelovale i u srebreničkim zločinima. Obrana, međutim, osporava vrijednost tog dokaznog materijala:

"Tvrdnja tužitelja da je jedinica 'Škorpioni' bila dio Državne bezbjednosti Republike Srbije u neskladu je s ranije izvedenim dokazima u slučaju Milošević", navodi obrana u svom podnesku sucima. Obrana navodi kako se na osnovu te video snimke ne može dokazati da su počinitelji pripadnici DB, da su žrtve iz Srebrenice niti pokazuje datum kad je izvršen zločin.

K tome, obrana drži da je pred-raspravni postupak odmakao predaleko da bi se uvrštavao novi, kompleksni, dokazni materijal.

Istodobno, obrane Stanišića i Simatovića traže od sudaca da odbace tužiteljev prijedlog o spajanju ovog postupka s predmetima protiv Vojislava Šešelja i Milana Martića.

Stanišić i Simatović su privremeno oslobođeni do početak suđenja, čiji datum još nije zakazan.