HAG/DEN HAAG | 09.03.2012.

ŠEŠELJ U BOLNICI, ZAVRŠNA REČ ODLOŽENA

Portparol Tribunala Nerma Jelačić potvrdila da je lider srpskih radikala prebačen u civilnu bolnicu, zbog čega je početak iznošenja završne reči odbrane, zakazan za ponedeljak, odložen za sredu iduće sedmice

Predstavnica za štampu Tribunala Nerma Jelačić potvrdila je večeras da je optuženi Vojislav Šešelj prebačen iz Pritvorske jedinice UN u "jednu civilnu zdravstvenu ustanovu". Budući da je Šešelj zabranio da se obelodanjuju informacije o njegovom zdravstvenom stanju, u saopštenju predstavnice za štampu ne navode se dodatne informacije o stanju optuženog.

Zbog toga je jutros, bez obrazloženja, otkazana konferencija o stanju u žalbenom postupku u drugom predmetu koji se protiv Šešelja vodi za nepoštovanje suda, a zatim je odloženo i iznošenje završne reči odbrane u predmetu koji se protiv lidera srpskih radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Početak Šešeljeve završne argumentacije bio je zakazan za ponedeljak iduće sedmice, a u saopštenju Nerme Jelačić se navodi "da se nastavak pretresa očekuje u sredu 14. marta, što zavisi od toga da li će optuženi biti u mogućnosti da se pojavi u sudnici".

Prošle sedmice završne reči pred većem sudije Antonetija/Antonetti izneli su tužioci, koji su uvereni da su dokazali krivicu optuženog za ubistva, progone, deportacije, prisilna premeštanja, mučenja, razaranja imovine i verskih objekata u Vukovaru, Zvorniku, širem području Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i vojvođanskom selu Hrtkovci. Tužilac je tražio da se Šešelju za te zločine izrekne kazna od 28 godina zatvora. On je, podsetimo, do sada pravosnažno osuđen za nepoštovanje suda na 15 meseci zatvora i, po drugoj optužnici, prvostepeno na 18-mesečnu zatvorsku kaznu, a u međuvremenu je iz istog razloga optužen i treći put.