HAG/DEN HAAG | 30.01.2012.

ŠEŠELJ TRAŽI 2 MILIONA EURA

Po proceni lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja, "kršenje" njegovih "elementarnih ljudskih prava" košta 2 miliona eura. Optuženi navodi ukupno devet vidova navodnog kršenja i za svaki od njih traži obeštećenje u rasponu od 100 do 500 hiljada eura

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj zahteva da mu Tribunal isplati 2 miliona eura kao odštetu za "kršenja elementarnih ljudskih prava" – navodi se u danas objavljenom Podnesku broj 485 koji je u ime optuženog sastavio član njegovog "stručnog tima" Boris Aleksić.

Na 49 stranica podneska detaljno se navodi na koji su način navodno prekršena Šešeljeva prava i koliko košta svako od tih kršenja. Po Šešeljevom cenovniku, najjeftiniji vidovi kršenja su navodno "onemogućavanje da se upozna sa pravnim izvorima na koje se pozivaju tužilaštvo i veće", zatim odbijanje Tribunala da mu dostavi materijal na srpskom jeziku i na papiru, pa "onemogućavanje komunikacije sa pravnim savetnicima" kao i postupci koji su protiv njega pokrenuti zbog nepoštovanja suda. Cena svakog od tih kršenja je 100 hiljada eura.

Nešto skuplje je, po Šešeljevom cenovniku, "višegodišnje kršenje prava na pravnu pomoć" kao i "uskraćivanje prava na kontakt sa porodicom, prijateljima i lekarom". Za svako od tih kršenja optuženi traži po 200 hiljada eura.

Sledi, zatim, "pokušaj nametanja advokata" što, po Šešelju, košta 300 hiljada. Još skuplje je "uskraćivanje prava na finansiranje odbrane" (400 hiljada eura) dok je najskuplje "namerno odugovlačenje procesa" zbog kojeg bi Tribunal trebalo da mu isplati pola miliona eura.

Lider srpskih radikala, optužen za zločine u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u svom zahtevu, pored ostalog, navodi da je u holandskom zatvoru u Sheveningenu/Scheveningen, u okviru kojeg je sagrađena Pritvorska jedinica UN, nekada bio "nacistički logor u kojem su Hitlerovi sledbenici za vreme Drugog svetskog rata držali zarobljene pripadnike pokreta otpora" čije poruke i danas mogu "da se pročitaju urezane na zidovima ...a najčešće su ispisivane pred streljanje".

Ovo nije prvi put da Šešelj traži odštetu zbog navodnog narušavanja njegovih prava. U martu prošle godine, na raspravi po okončanom dokaznom postupku optužbe, Šešelj je "kao izraz dobre volje" tražio 10 miliona eura odštete uz upozorenje da bi, u slučaju odlaganja, taj iznos mogao da poraste na 100 miliona eura. Tada je takođe najavio tužbu "protiv UN" a možda i "sudija i tužilaca".