HAG/DEN HAAG | 17.04.2012.

ŠEŠELJ "NIJE KRIV" I RADO BI SE UKLJUČIO U PREDIZBORNU KAMPANJU

Lider srpskih radikala se i treći put izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici za nepoštovanje suda i ispostavio sudijama listu "statusnih" zahteva, među kojima je obraćanje srpskim medijima putem video linka, a u sklopu predizborne kampanje u kojoj on učestvuje kao nosilac stranačke liste a njegova žena kao radikalski predsednički kandidat

Vojislav Šešelj se danas treći put izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, podignutoj u maju prošle godine zbog upornog oglušivanja o naloge veća da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i šest poverljivih dokumenata u kojima se navode informacije o zaštićenim svedocima optužbe. Današnje dodatno izjašnjavanje zakazano je jer se Šešelj u međuvremenu oglušio o dodatni nalog za povlačenje spornih materijala sa interneta, što je, po sudijama, promenilo "prirodu optužnice".

Nakon izjašnjavanja Šešelj je izneo četiri, kako ih je nazvao, "statusna pitanja". Prvo je prigovorio na nenadležnost Tribunala za ratne zločine da sudi za nepoštovanje suda. Zatim je tražio izuzeće sudije Kvona/Kwon pošto je predsedavao većima koja su mu sudila po prve dve optužnice za nepoštovanje suda, ali je taj zahtev odmah pao u vodu, budući da će trećim suđenjem, kako mu je objasnio sudija Treksel/Trecshel, predsedavati on a ne sudija Kvon.

Treći Šešeljev zahtev odnosi se na izbore u Srbiji. Optuženi, naime, traži da mu se putem video linka iz pritvora omogući obraćanje srpskim medijima i javnosti. To je, objasnio je, "sitan trošak za Tribunal", a bilo bi od velike koristi njemu kao nosiocu liste Srpske radikalne stranke na parlamentarnim izborima, kao i njegovoj ženi Jadranki Šešelj koja je ušla u trku za predsednika Srbije. Potom je rekao da je za njegovu partiju "važan" obračun sa srpskim vlastima, ali "još važniji" sa "izdajničkom strankom" bivšeg partijskog kolege Tomislava Nikolića. Prekinuo ga je, međutim, sudija Treksel ukazujući mu da politički govori" u sudnici nisu dozvoljeni.

Konačno, četvrto "statusno pitanje" optuženog je prigovor zbog "kršenja elementarnog prava na ekspeditivno suđenje", pošto proces još nije počeo iako je optužnica podignuta u maju prošle godine.

Šešelj je pred Tribunalom do sada za nepoštovanje suda osuđen dva puta – pravosnažno na 15 meseci zatvora zbog objavljivanja podataka o identitetu tri zaštićena svedoka optužbe u jednoj od svojih knjiga, a potom prvostepeno na još 18 meseci zatvora zbog iste stvari, s tim da je u pitanju identitet 11 svedoka. On se u "glavnom predmetu" tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. To suđenje je u martu ove godine okončano završnim rečima strana i čeka se da veće sudije Antonetija/Antonetti izrekne presudu.

Što se tiče suđenja po trećoj optužnici za nepoštovanje suda po kojoj se Šešelj danas izjasnio, on je ponovio svoju raniju najavu da planira da u dokaznom postupku odbrane lično svedoči i da uz to izvede još dva do tri svedoka koji su upoznati sa funkcionisanjem njegove internet stranice.