HAG/DEN HAAG | 14.03.2012.

ŠEŠELJ: "NEKI SRBI BEZ VOJNE ČASTI, ALI MEĐU NJIMA NISU ŠEŠELJEVCI"

Lider srpskih radikala negira odgovornost za zločine navedene u optužnici: za ubistva Muslimana u Zvorniku optužuje "arkanovce", a Hrvata na Ovčari obaveštajca JNA Aleksandra Vasiljevića, u sprezi sa hrvatskom tajnom službom i direktorkom Vukovarske bolnice Vesnom Bosanac

U uvodnom delu danas započete završne reči odbrane na suđenju po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, Vojislav Šešelj je izneo detaljan prikaz svoje teorije po kojoj Haški tribunal kontrolišu strane obaveštajne službe. Njihov cilj je, smatra, isprva bio da mu nametnu advokata i tako doprinesu osuđujućoj presudi, ali kad im to nije pošlo za rukom, promenili su taktiku i "rešili da ga ubiju". Siguran je da su nedavni problemi sa kardiološkim pomagalima koja su mu ranije ugrađena veštački izazvani. Priznaje da "ne zna kako to rade", ali veruje da pokušavaju da mu naude elektronskim putem.

Osvrćući se na argumente iznete u završnoj reči tužioca koji je za njega tražio kaznu od 28 godina zatvora, Šešelj je priznao da je u svojim predratnim nastupima govorio da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Hrvatske i BiH "poteći reke krvi", ali to ne smatra pretnjom već upozorenjem. Kaže da za krvoproliće ne može biti kriv onaj ko je upozoravao, već oni koji su proglasili nezavisnost znajući šta sledi. Priznaje da je u ratovima u bivšoj Jugoslaviji"bilo Srba koji su izgubili osećaj za vojničku čast", ali negira da je među njima bilo dobrovoljaca njegove stranke i napominje da su "prvo počinjeni zločini nad Srbima".

Osporavanje odgovornosti za zločine iz optužnice Šešelj je počeo iznošenjem svog viđenja događaja u Zvorniku. Ponovio je ranije tvrdnje da su "šešeljevci" pod komandom JNA učestvovali u napadu na grad, ali insistira da su se nakon toga dobrovoljci SRS vratili u Srbiju. Kaže da je tada počelo stvaranje novih jedinica kojima su možda komandovali dotadašnji dobrovoljci SRS, ali smatra da su to činili u sopstvenoj režiji i da on ne može biti odgovoran za njihove zločine. Za ubistva Muslimana neposredno po ulasku u grad Šešelj krivi "arkanovce" i tvrdi da su njegovi dobrovoljci zbrinjavali muslimanske civile i "delili im čokolade i keks" iz napuštenih prodavnica. Smatra da nije kriv za te zločine, iako su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji su učesnici, između ostalih, bili on i Željko Ražnatović Arkan.

Šešelj je potom prešao na argumentaciju u vezi sa zločinima u Vukovaru, među kojima je najveći ubistvo zarobljenika iz gradske bolnice na poljoprivrednom dobru Ovčara u novembru 1991. godine. Ponudio je priču dostojnu najzamršenijih krimi romana po kojoj niko od onih koji su optuženi ili osuđeni pred Tribunalom nije kriv, dok su stvarni nalogodavci i dalje na slobodi. Šešelj je i ranije tvrdio da je glavni organizator zločina u Ovčari tadašnji načelnik vojne bezbednosti JNA Aleksandar Vasiljević, a danas je objasnio da je to učinjeno u dogovoru sa hrvatskom obaveštajnom službom. Cilj je bio da se optuži srpski narod, a Hrvatskoj olakša put ka nezavisnosti. Kako se može zaključiti iz današnjeg nastupa optuženog, iza Vasiljevića stoje Kanađani koji su ga nagradili "prihvatanjem" da njegove dve ćerke žive i rade u toj državi.

Razrađujući svoju vukovarsku teoriju, lider radikala je rekao da je na sastanku direktorke vukovarske bolnice Vesne Bosanac sa vojnim obaveštajcima JNA dogovoreno da se na Ovčari ubije tačno 200 zarobljenika. Budući da ih je tamo prvobitno dovedeno 207, sedmorica su puštena. Shvatio je, kaže, i zašto posmrtni ostaci sedam od 200 ubijenih nikada nisu identifikovani - radi se o kurdskim plaćenicima.

Šešelj ne poriče da se zalagao za ujedinjenje svih srpskih zemalja u Veliku Srbiju, ali negira da je ikada zagovarao nacionalno homogene tvorevine. Smatra da bi njenu raznolikost činili Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, protestanti i ateisti, a pored toga i lojalni pripadnici nacionalnih manjina. Optuženog je uvredilo što ga je tužilac u uvodnoj reči nazvao "kvazi-vojnim vođom", pa je danas uzvratio da je to izrekao "kvazi-tužilac", naglašavajući da je on služio redovan vojni rok i na početku rata se stavio "u službu otadžbine"... što i danas čini.

Šešeljeve završne reči će biti nastavljene sutra a okončane iduće sedmice.