HAG/DEN HAAG | 15.10.2012.

ŠEŠELJ (PONOVO) TRAŽI IZUZEĆE SUDIJA

Pravni tim lidera srpskih radikala uputio zahtev za izuzeće sudija Arlet Ramaroson, Mehmeta Gineja i Andresije Vaz iz Žalbenog veća koje vodi postupak u trećem predmetu za nepoštovanje suda. Šešelj smatra da su ove sudije donele "skandaloznu odluku" kojom je njegov žalbeni podnesak na drugu presudu nepoštovanje suda proglašen ništavnim zbog drastičnog prekoračenja broja reči

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj traži izuzeće troje sudija iz veća koje vodi žalbeni postupak u trećem predmetu za nepoštovanje suda koji je protiv njega pokrenut zbog upornog odbijanja naloga da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale o zaštićenim svedocima optužbe. On je zbog toga prvostepeno osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, a prethodno je već "nakupio" 15 plus 18 meseci zatvora zbog objavljivanja istih ili sličnih podataka u svojim knjigama i na internetu, dok se presuda po "glavnoj" optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH tek očekuje.

U podnesku koji je sastavio član Šešeljevog "stručnog tima" Dejan Mirović se zahteva izuzeće sudija Arlet/Arlette Ramaroson, Mehmeta Gineja/Guney i Andresije Vaz jer su prethodno – u drugom postupku za nepoštovanje suda - prekršili "jedno od osnovnih prava na kojima se zasniva međunarodni pravni poredak". Konkretno, oni su 23. avgusta ove godine - po tumačenju njegovih saradnika - doneli "skandaloznu odluku" kojom seŠešelju ukida pravo na žalbu. Takvo "bezakonje", tvrdi se u podnesku, "nije zabeleženo čak ni u vreme komunističkog režima u bivšoj SFRJ". Po njima, radi se o "kvazipravnoj odluci nezabeleženoj u modernom pravosuđu".

Podsetimo, Šešeljev žalbeni podnesak na presudu po drugoj optužnici za nepoštovanje suda bio je skoro četiri puta duži od dozvoljenog. Umesto predviđenih 9.000 sadržao je 33.000 reči, pa je početkom jula ove godine optuženom naloženo da dostavi novu, skraćenu verziju žalbe. On je taj nalog dva puta odbio, pa je veće je zaključilo da se time "odrekao prava na žalbu".

Inače, Šešeljev pravni tim je i u današnjem podnesku prekoračio dozvoljeni broj reči što obrazlažu "izuzetnim okolnostima" poput prethodnih "zloupotreba tužilaštva" ali i "neprimerenih osećanja i postupanja" pomenutih sudija zbog čega moraju detaljno da opišu da oni gaje "neku vrstu ostrašćenosti i grube neobjektivnosti prema prof. dr Vojislavu Šešelju". Zbog toga su danas ujedno tražili dozvolu za povećanje broja reči.

Šešelj je, inače, rekorder po broju zahteva za diskvalifikaciju sudija. Odmah po dolasku u Hag tražio je izuzeće prvog veća kojem je poveren njegov predmet. Diskvalifikaciju sudije Volfganga Šomburga/Wolfgang Schomburg obrazložio je time što "Nemci mrze Srbe i vekovima ih ubijaju"; sutkinja Florans/Florence Mumba iz Zambije nije podobna jer je "vatrena katolkinja", a iz istog razloga nije mu bio po volji ni sudija Karmel Ađius/Carmel Agius, kojeg je proglasio "malteškom sutkinjom"!? Zatim je tražio diskvalifikaciju sudija Orija/Orie i Hopfela iz veća pred kojim mu je u novembru 2006. godine otvoreno prvo suđenje, prekinuto zbog štrajka glađu optuženog. Nakon što je njegov slučaj preuzeo sudija Antoneti/Antonetti nije bilo novih zahteva za izuzeće, do prve presude za nepoštovanje suda kada su se na Šešeljevoj meti našli sudije O-Gon Kvon/Kwon i Kevin Parker. Svi ovi zahtevi su odbačeni.