HAG/DEN HAAG | 11.11.2008.

ŠEŠELJ NE ODUSTAJE OD VUKOVARSKE TEORIJE ZAVERE

Specijalista sudske medicine Davor Strinović, u ekspertskom izveštaju i iskazu pred Tribunalom izneo detaljne podatke o uzroku smrti, starosnoj i polnoj strukturi Hrvata ubijenih na Ovčari u novembru 1991. godine, ali nije umeo da odgovori na pitanje optuženog Vojislava Šešelja kako to da ih je streljano "tačno 200"

Specijalista sudske medicine, doktor Davor Strinović, je kao veštak optužbe do sada na tri haška suđenja – Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću i "Vukovarskoj trojci" – svedočio o ekshumacijama i identifikacijama posmrtnih ostataka žrtava na više lokacija širom Hrvatske, od kojih se dve pominju i u optužnici protiv lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja. Strinović je, naime, kao predstavnik vladine Komisije za nestale osobe, nadgledao ekshumaciju 200 leševa iz masovne grobnice na poljoprivrednom dobru Ovčara nadomak Vukovara, a pre toga radio obdukcije 43 leša pronađena u Voćinu. Ekspertski izveštaj hrvatskog specijaliste sa popisom žrtava sa te dve lokacije je danas uveden u dokaze.

Masovnu grobnicu na Ovčari je pronašao američki antropolog Klajd Snou/Clyde Snow u oktobru 1992. godine, ali je, zbog protivljenja vlasti bivše RSK, ekshumacija urađena tek u leto i jesen 1996. godine, nakon mirne reintegracije tog područja u Hrvatsku. Na Ovčari je, kaže Strinović, pronađeno 200 leševa, od kojih je 188 ubijeno vatrenim oružjem, šestoro je preminulo usled prebijanja i jedna osoba od ubodnih rana. Za petoro nije utvrđen tačan uzrok smrti. Taj nalaz se poklapa sa navodima optužnice po kojima je 20. novembra 1991. godine oko 200 Hrvata izvedeno iz Vukovarske bolnice, odvedeno u hangar na Ovčari, gde su neki do smrti premlaćeni, a ostali izvedeni na obližnju njivu i tu streljani.

Pod Strinovićevim nadzorom u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu do danas su identifikovana 193 leša, među kojima su i dve žene. Najmlađa osoba ubijena na Ovčari je imala 16 a najstarija 72 godine.

Unakrsno ispitivanje je trajalo neuobičajeno kratko, tek četrdesetak minuta, tokom kojih je optuženi Šešelj nekoliko puta podvukao da je Strinović "korektan veštak" i postavio mu nekoliko pitanja o vrsti oružja kojim je izvršeno streljanje na Ovčari, sugerišući da se radilo pre svega o automatskim puškama tipa "kalašnjikov" sa čim se svedok saglasio.

Strinović, međutim, nije umeo da odgovori na pitanje "da li mu je bilo čudno" što je na Ovčari streljano tačno 200 ljudi, pošto, kaže, o tome nije nikada mislio. Šešelj, podsetimo, negira da su zločin na Ovčari, između ostalih, počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke i tvrdi da je nalogodavac penzionisani general VJ Aleksandar Vasiljević, koji je, po toj teoriji, naredio da se strelja tačno 200 Hrvata, a da su počinioci pazili da ni slučajno "ne premaše" zacrtanu cifru, pa su iz hangara na Ovčari oslobodili sedmoricu koji su im bili "višak."

Suđenje Vojislavu Šešelju se nastavlja sutra iskazom zaštićenog svedoka optužbe.