HAG/DEN HAAG | 11.10.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

SEDMICA BEZ SUĐENJA

Izvođenje dokaza odbrane Ratka Mladića na pauzi do 19. oktobra. Za četvrtak zakazana konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu bivših čelnika policije bosanskih Srba, Miće Stanišića i Stojana Župljanina

Nakon što je u četvrtak okončano desetodnevno svedočenje Zorice Subotić, eksperta odbrane za balistiku, suđenje Ratku Mladiću je prekinuto do 19. oktobra ove godine. Bivši komandant Glavnog štaba VRS se, podsetimo, tereti za učešće u četiri međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata koji uključuju progon nesrba u velikom broju bosansko-hercegovačkih opština, kampanju artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom, uzimanje osoblja UN za taoce i, konačno, genocid počinjen u leto 1995. godine u Srebrenici. Očekuje se da će odbrana zaključiti izvođenje svojih dokaza pre kraja ove godine.

Jedini događaj u tribunalovoj sudnici biće konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu bivših šefova policije bosanskih Srba, Miće Stanišića i Stojana Župljanina, zakazana za četvrtak 15. oktobra ujutro. Na prošloj statusnoj konferenciji, održanoj krajem juna, predžalbeni sudija Karamel Ađus/Carmel Aguis je najavio da će žalbena rasprava biti održana u novembru ove godine, a da se presuda može očekivati u junu 2016.

Mićo Stanišić, prvi ministar policije Republike Srpske i Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka, osuđeni su u martu 2013. godine na po 22 godine zatvora zbog zločina srpskih snaga nad Hrvatima i Muslimanima širom Bosne i Hercegovine. Na presudu su se žalile obe strane. Tužilaštvo smatra da je kazna neadekvatna i zahteva da se "značajno uveća". Optužba takođe zahteva da se obojici izreknu "kumulativne kazne" te da se osim za kršenja zakona i običaja ratovanja, proglase krivim i za zločine protiv čovečnosti po tačkama optužnice koje ih terete za ubistvo, torturu, deportacije i prisilno premeštanje stanovništva.

Odbrane, s druge strane, traže da se optuženi oslobode po svim tačkama optužnice ili da im se izreknu nove, značajno nižu kazne. Nakon što je Frederik Harhof/Harhoff,jedan od sudija koji su učestvovali u donošenju prvostepene presude, zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju, odbrane Stanišića i Župljanina su tražile da se isto postupi i u njihovom slučaju, te da se postupak proglasi ništavnim i predmet vrati na novo suđenje. Prvi zahtev – za proglašavanje postupka ništavnim – je odbijen u aprilu prošle godine, dok će drugi – za ponavljanje postupka – biti razmatran zajedno sa ostalim osnovama žalbi odbrane i optužbe.