HAG/DEN HAAG | 22.04.2012.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

RATKO MLADIĆ U UTORAK NA PRETPRETRESNOJ KONFERENCIJI

Uoči skorog početka suđenja za utorak zakazana pretpretresna konferencija u predmetu bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića. Na suđenju Radovanu Karadžić među ostalima, svjedoče prvi ratni predsjednik vlade Republike Srpske Branko Đerić i demografski ekspert tužilaštva Eva Tabo

U završnici priprema za početak suđenja Ratku Mladiću u utorak ujutro biće održana pretpretresna konferencija. Početak suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), kojeg optužnica u 11 tačaka tereti za dvostruki genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, zakazan je za 14. maj ove godine.

Tužilaštvo je najavilo da će dokaze protiv Mladića izvoditi u pet segmenata – u uvodnom dijelu od sredine maja do 13. jula ove godine izložiće "pregled cijelog slučaja", a u preostale četiri faze prezentovaće dokaze o teroru nad Sarajevom, uzimanju osoblja UN za taoce, zločinima počinjenim u bosanskohercegovačkim opštinama 1992. godine i, konačno, o genocidu u Srebrenici.

Suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za iste zločine kao i Mladić, nastavlja se u ponedjeljak unakrsnim ispitivanjem vojno-obavještajnogvještaka Ričarda Batlera/Richard Butler. On je u prošlonedjeljnom iskazu potvrdio da je Karadžić kroz trostruki lanac informisanja bio dobro obaviješten o svemu što se događalo tokom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući i zbivanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nakon što Batlerov iskaz bude zaključen na klupu za svjedoke biće pozvan Branko Đerić, prvi ratni predsjednik vlade Republike Srpske, koji je u ranijim svjedočenjima na tribunalovim suđenjima opisao da je Republika Srpska bila "partijska država" u kojoj je glavnu riječ vodio predsjednik vladajuće SDS Karadžić koji je vladao uz pomoć Krajišnika, Koljevića, Mandića, Stanišića i drugih istomišljenika.

Đerić je na suđenju Krajišniku svjedočio da je od Karadžića tražio da poduzme korake u vezi sa zločinima koje su snage bosanskih Srba činile tokom 1992. godine. Karadžić je, međutim, to odbio uz obrazloženje da će se tim stvarima pozabaviti kasnije. Karadžić se, po Đerićevom iskazu, bavio različitim pitanjima u vezi sa zatočeničkim centrima, a odobrio je i poziv Biljene Plavšić paravojnim formacijama da dođu u BiH i bore se na strani VRS.

Na tužiočevoj listi svjedoka za sljedeću sedmicu su još zaštićeni svjedok KDZ-320 i demografski ekspert Eva Tabo/Ewa Tabeau koja je za tužilaštvo pripremila izvještaj o broju nestalih osoba koje se dovode u vezu sa padom Srebrenice u julu 1995. godine. O demografiji srebreničkog genocida Tabo će, odlukom Pretresnog vijeća, svjedočiti "viva voce", odnosno uživo.