HAG/DEN HAAG | 13.04.2005.

RAPORT, POLJUBAC I MOLBA ZA ARKANA

Kako se sarajevski novinar u proleće 1992. godine uverio da Bijeljinom "dominiraju Arkanovci"

Bijeljina je početkom aprila 1992. godine bila pod potpunom kontrolom Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana - svedočio je sarajevski novinar Sead Omeragić u nastavku suđenja Momčilu Krajišniku, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u BiH 1991. i 1992. godine.

"Arkanovci su dominirali gradom", opisao je Omeragić svoj utisak nakon posete Bijeljini 4. aprila 1992. godine, u pratnji Fikreta Abdića, člana Predsedništva BiH. Abdić je uz Biljanu Plavšić i generala Praščevića iz JNA činio delegaciju Predsedništva BiH koja je trebalo da ispita situaciju u Bijeljini nakon izveštaja da su "grad zauzeli Arkanovci".

Omeragić je potvrdio da su se po dolasku u Bijeljinu članovi delegacije razdvojili, kao što je prikazano i na video snimcima koje je tužilac prezentirao u sudnici. Fikret Abdić i njegovi pratioci otišli su do kasarne JNA u Bijeljini ispred koje su zatekli oko 300 ljudi, uglavnom žena, dece i staraca koji su, opisao je Omeragić, "očigledno tražili zaštitu".

Za to vreme Biljana Plavšić se, na vlastitu inicijativu, kako je izjavila na jednom od prikazanih snimaka, u zgradi opštine sastala sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, Goranom Hadžićem i članovima Kriznog štaba Bijeljine. "Ja sam znala da će naš bliski susret biti bolji bez drugih a kasnije ćemo se videti i s njima", objasnila je Biljana Plavšić novinaru koji je intervjuisao.

"Drugi" su im se zaista i pridružili u zgradi opštine, gde se delegacija sastala sa lokalnim rukovodstvom. Omeragiću je, međutim, lično Arkan zabranio pristup, te je sa ostalim "nepodobnim novinarima" u hodniku ispred sale proveo oko 35 minuta uz, kako je opisao, maltretiranje od strane Arkanovaca.

Pred povratak u Tuzlu delegacija se, nakon odvojenih obilazaka grada, okupila pred zgradom opštine. General Praščević se, kako se videlo na prikazanom snimku, vojničkim korakom uputio prema Arkanu i raportirao mu kao da je reč o nadređenom oficiru višeg čina. Arkan je, opisao je Omeragić, stajao "u ležernom stavu", a Biljana Plavšić, koja ga je često oslovljavala sa "dete moje", "zamolila" je Arkana da preda grad na upravljanje JNA. On je, međutim, to odbio rekavši da "još nisu sredili situaciju" i najavljujući da čim to bude učinjeno idu na Bosanski Brod.

Reagovao je jedino, tvrdi svedok, general Savo Janković iz pratnje generala Praščevića, prebacujući prekorno Arkanu da "ne sme i ne može tako govoriti". Na rastanku, Biljana Plavšić je poljubila Arkana, što je takođe zabeleženo na video snimku prikazanom u sudnici.

Sead Omeragić odgovaraće sutra na pitanja odbrane Momčila Krajišnika.