HAG/DEN HAAG | 29.09.2005.

RADOVAN STANKOVIĆ PREBAČEN U BIH

Stanković je prvi optuženik Haškog tribunala koji je iz haškog pritvora prebačen pred nacionalni sud u BiH, gdje će mu se suditi za silovanja i seksualna porobljavanje bošnjačkih djevojaka 1992. u Foči.

Optuženi Radovan Stanković danas je iz pritvora UN u Hagu prebačen u zatvor u Sarajevu, nakon što je Tribunal prepustio njegov predmet pravosuđu Bosne i Hercegovine. On je prvi optuženik Haškog tribunala koji je iz haškog pritvora prebačen pred nacionalni sud, što se u Tribunalu ocjenjuje kao "prelomni događaj."

Optužnicom iz 1996. godine, Stankovć i sedam drugih optuženika su se teretili za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih žena u području Foče 1992. godine. Tužiteljstvo navodi da je on bio nadležan za kuću u kojoj je držano najmanje devet žena koje su ponavljano silovane, a sam Stanković je, prema tužitelju, osobno izvršio silovanja bar dvije zatočenice.

Stanković se žestoko protivio prepuštanju njegovog predmeta BiH, navodeći da ne želi ići pred "mudžahedinsko-ustaški sud." Nakon što je Posebno vijeće za prosljeđivanje odlučilo o ustupanju Stankovićevog predmeta pravosuđu BiH, optuženi je uložilo žalbu, ali je Žalbeno vijeće odbacilo njegove argumente i potvrdilo odluku o ustupanju.